Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına ‘keyfi gözaltı’ uyarısı

ABD’den Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına ‘keyfi gözaltı’ uyarısı

HABER MERKEZİ – ABD son seyahat tavsiyesi güncellemesinde Türkiye’ye gidecek vatandaşlarının ‘terörizm ve keyfi gözaltılar’ gerekçesiyle ‘çok dikkatli’ olmalarını istedi. ABD vatandaşlarının Irak ve Suriye sınırına gitmemesi istenirken, bazı kentlere seyahatlerin gözden geçirilmesini tavsiye etti. ABD’nin söz konusu seyahat uyarısına Ankara’dan ise tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi.

Türkiye’ye yönelik seyahat tavsiyesi 2. seviye olarak tanımlanırken, bu ülkeye seyahat edeceklerin ‘terörizm ve keyfi gözaltıları’ dikkate almaları istendi.

https://twitter.com/USEmbassyTurkey/status/1169867489158656000?s=20

ABD seyahat tavsiyelerini 4 farklı seviyede tanımlıyor.

En riskli seviye 4 iken en risksiz seviye 1 olarak derecelendiriliyor. ‘Yükseltilmiş tedbir’ olarak tanımlanan 2. seviyede ise bölgede güvenliğe ilişkin risklerin arttığına dikkat çekiliyor.

“Hükümeti eleştirmek gözaltı ile sonuçlanabilir”

Tavsiyede şu ifadeler yer aldı:

“Terörist gruplar Türkiye’de olası saldırıları planlamayı sürdürüyor. Teröristler habersiz şekilde turistik alanlara, ulaşım noktalarına, pazar ya da AVM’lere, yerel hükümet kurumlarına, otellere, kulüplere, restoranlara,  ibadet yerlerine, parklara, önemli spor ya da kültür aktivitelerine, eğitim kurumlarına, havaalanlarına ve diğer kamusal alanlara saldırabilir. Teröristler daha önce de Batılı turist ya da çalışanları hedef almıştı.
“Güvenlik güçleri daha önce aralarında ABD vatandaşlarının da olduğu on binlerce kişiyi de terörist gruplarla ilişkili oldukları iddiasıyla ve siyasi maksatlı olduğu düşünülen yetersiz ya da gizli delillere ya da gerekçelere dayanarak göz altına aldı. ABD vatandaşları ayrıca ülkeden ayrılmalarını engelleyen seyahat kısıtlamalarına maruz kalmıştı. Hükümetin onaylamadığı eylemlere katılmak ve sosyal medyada da dahil hükümeti eleştirmek gözaltı ile sonuçlanabilir.”

“Sınır bölgelerine gitmeyin”

ABD vatandaşlarına Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırındaki bölgelerin ‘terörizm’ tehdidi dolayısıyla riskli olduğu belirtilerek, bu bölgelere seyahat etmemeleri tavsiye edildi.

Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Hatay, Kilis, Mardin, Urfa, Siirt, Şırnak, Dersim ve Van illerine seyahat konusunun da yeniden gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

ABD hükümeti çalışanlarının önceden onay almadan bu bölgelere gönderilmediği vurgulanarak, buralarda ABD hükümetinin oldukça sınırlı şekilde ABD vatandaşlarına acil hizmet sunma kapasitesi olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin, Türkiye’ye yönelik yayınladığı son seyahat uyarısına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanlığının ülkemize yönelik yayımladığı son seyahat uyarısında genel olarak ülkemizin güvenlik koşullarının güçlü olmasına bağlı olumlu değerlendirmelerde bulunulmakla birlikte Doğu ve Güneydoğu bölgemizdeki şehirlerimize yönelik tespit ve değerlendirmeler gerçekleri yansıtmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

“Türkiye’nin her şehrinde vatandaşlarımız ve ev sahipliği yaptığımız misafirlerimiz huzur ve güven içerisinde yaşamaktadır” denilen açıklamada, ABD’nin seyahat uyarısının ‘iyi niyet’le kaleme alınmadığı savunuldu.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, ABD makamlarını ‘ideolojik yaklaşımdan’ vazgeçmesi gerektiği de belirtti.


Karınca, Deutsche Welle