Ana SayfaGüncelAdana’da Suriyelilere ırkçı saldırılar: ‘Can güvenlikleri yok, saldırılar polis gözetiminde oldu’

Adana’da Suriyelilere ırkçı saldırılar: ‘Can güvenlikleri yok, saldırılar polis gözetiminde oldu’

HABER MERKEZİ – Adana’da 11 yaşında bir çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddiasıyla sokağa çıkanlar tarafından ırkçı saldırılara maruz kalan Suriyeliler, saldırının organize olduğunu ve can güvenliklerinin olmadığını belirttiler. Yaşananlara dair bir rapor hazırlayan İHD, polisin saldırılara geç müdahale ettiğini ifade etti.

Adana’da geçtiğimiz günlerde 11 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından failin “yabancı uyruklu bir kişi” olduğu iddia edilmiş ve bölgedeki Suriyelilere ait iş yerlerine saldırı düzenlenmişti.

Camları kırdıktan sonra iş yerlerine girerek eşyaları dışarı çıkaran saldırganlar, eşyaları da yakmış ardından da Suriyelilerin evlerinin olduğu bölgeye gitmişti.

Yaşananlar saldırıların ardından açıklama yapan Adana Valiliği, failin Türkiye vatandaşı olduğunu ve tutuklandığını duyurmuştu.


Adana’da çocuk istismarı sonrası Suriyeliler’e saldırılmıştı: Valilik’ten “Türkiyeli fail tutuklandı” açıklaması


Açıklamanın ardından da bölgede Suriyelilere yönelik nefret söylemleri devam ediyor.

Şu ana kadar Suriyelilere ait 200’e yakın ev ve işyeri ile 60 araç tahrip edildi.

Olaylarla ilgili 70’i aşkın kişi gözaltına alındı. Olaylardan sonra mahallelere sevk edilen binlerce polis, zırhlı araçlarla mahalleleri ablukaya aldı.

Saldırının ardından olduğu binada yaşayan üç Suriyeli ve bir Türkiyeli aile, can güvenliği nedeniyle polis tarafından başka bir yere nakledildi.

Suriyelilerin yağmalanan dükkanlarına Türk bayrakları asılırken, bazılarına ise “Türk” ve “TC” yazıldı. Bazı mahalleler Türk bayraklarıyla donatıldı.

Polis kuşatması altındaki mahallede yaşayan Suriyeliler ise can güvenliklerinin olmadığını belirterek sokağa dahi çıkamıyor.

‘Saldırılar polis gözetiminde yapıldı’

MA’dan Hamdullah Kesen’e konuşan Suriyeliler, saldırıların başka mahallelerden getirilenler tarafından polis gözetiminde yapıldığını söyledi.

Saldırıya tanık olanlardan Muhammed Hasan Beker adlı Suriyeli mülteci, 4 yıldır esnaflık yaptığını ve saldırı sırasında dükkan civarında olduğunu belirtti.

“‘Suriyeli istemiyoruz’ diyerek bağırıyorlardı. 20 bin TL zararım var. Dükkanlara saldırı olduğunda polis müdahale etmiyordu. Eğer Suriyeli istemiyorlarsa, biz gidelim.”

img

‘Saldırılar organize, polis geç müdahale etti’

Suriyelilere dönük ırkçı saldırıların olduğu mahallelere giderek hazırladıkları raporu dün açıklayan İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Başkanı Avukat İlhan Öngör, saldırının bilinçli ve organizeli yapıldığını ve polisin olaylara geç müdahale ettiğini kaydetti.

“Benzer cinsel istismar ve hırsızlık olaylarında gerek sosyal medyada gerekse de yazılı ve görsel medyada bu tür olayların faillerinin Suriyeli olduğu vurgusu yapılarak haberler yapılması toplumda Suriyelilere karşı bir nefret dili ve duygusu oluşmaya sebep olmaktadır. Bu nefret dili ve duygusu bugün Adana’da Suriyelilere karşı şiddete dönüşmüştür.”

Türkiye’de yaşanan sosyoekonomik tüm sorunların faturasının Suriyelilere kesildiğini ifade eden Öngör, şunları söyledi:

“Bu nefret ve ırkçı söylemin şiddete dönüşmesi bizleri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. Suriyeliler ve Türkiye vatandaşları arasında beraber yaşama, empati yapma, savaş mağduru Suriyeli göçmenlere karşı insancıl bir bakış açısına ve politikalara ihtiyaç vardır. Özellikle devletin bu toplumsal barışı sağlamak ve yaşanacak olaylara engel olmak gibi temel bir görevi bulunmaktadır.
Suriyeli göçmenler, devletler arasında ve uluslararası ilişkilerde bir pazarlık aracı değildir. Bu bakış açısından derhal vazgeçilmeli ve Türkiye başta olmak üzere Birleşmiş Milletler üyesi olan tüm ülkeleri tarafı oldukları evrensel hukuk belgelerine riayet ederek, yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.”
Previous post
ABD'de bara silahlı saldırı: İki kişi yaşamını yitirdi
Next post
Son 30 yılın en şiddetlisi: Arnavutluk'ta 5.6 büyüklüğünde deprem