Ana SayfaGüncelAİHM’in kararı öncesi: Demirtaş ve avukatları duruşmaya katılmayacak

AİHM’in kararı öncesi: Demirtaş ve avukatları duruşmaya katılmayacak

HABER MERKEZİ – AİHM’in 18 Eylül’deki duruşması öncesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş ve avukatları bugün yapılacak duruşmaya katılmayacak.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı davanın 11’inci duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Daha önceki duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Demirtaş ve avukatları duruşmaya katılmayacak.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de görülecek duruşmaya hazırlandıklarını, bugün hiçbir avukatın duruşmaya katılmayacağından dolayı bugünkü duruşmanın görülemeyeceğini söyledi.

“AİHM’deki duruşmaya hazırlık için çalışıyoruz” diyen Karaman, 18 Eylül’de görülecek Strasbourg’daki duruşmadan kısa süre sonra kararın açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

AİHM süreci

AİHM, Demirtaş ile ilgili kararını 20 Kasım 2018’de açıklamıştı.

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmeden mahkeme, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi, toplam 25 bin Euro tazminata mahkum etmişti.

Aynı gün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” dedi.

Ancak Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM’in kararını tanımadı ve Demirtaş’ı tahliye etmedi.

Demirtaş’ın avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Daire kararında davada incelenmeyen, kabul edilemez bulunan ve ihlal bulunmayan hakların, AİHM Büyük Daire’ce yeniden incelenmesi talebiyle 19 Şubat 2019’da başvuru yaptı.

Hükümet de dosyayı temyiz ederek, AİHM’in verdiği ihlal kararlarının yeniden değerlendirilmesini talep etti.

AİHM Büyük Daire’ye taşınan Demirtaş’ın itiraz dosyası 18 Eylül’de Strasburg’da görülecek.


Karınca, Bianet