Ana SayfaToplumsal CinsiyetAKP’li vekilin evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü Meclis’e taşındı

AKP’li vekilin evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – CHP’li vekil Sera Kadıgil, AKP’li Şirin Ünal’ın evinde intihar ettiği iddia edilen Nadira Kadirova’nın ölümündeki şüpheler ile ilgili Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın intihar ettiği iddia edilen Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın ölümünü Meclis gündemine taşıdı.

Kadıgil, soru önergesinde Kadirova’nın ölümüyle ilgili çok ciddi iddiaların söz konusu olduğunu, yaşanan olayın bir iktidar partisi milletvekilinin evinde gerçekleşmiş olması kamuoyunda, iddiaların hakkı ile araştırılmayacağı ve gerçeklerin üzerinin kapatılacağı yönünde bir şüphe oluşturduğunu belirtti.

“Sosyal medyada ve basın yayın organlarında sıklıkla olayın intihar değil cinayet olabileceği şüpheleri dillendirilmiş, intihar iddiasının kabulü halinde ise taciz nedeni ile genç kadının intihara sürüklenmiş olabileceği ihtimali bizzat Kadirova’nın yakınları tarafından alenen kamuoyu ile paylaşılmıştır.
“Olayın her yönüyle eksiksiz şekilde araştırılması ve kamuoyunun gelişmelerden eksiksiz ve sansürsüz şekilde bilgilendirilmesi, gerek kamu vicdanının rahatlatılması gerekse de iddialara konu kimselerin şeref ve haysiyetlerinin korunması bakımından büyük önem taşımaktadır.”

CHP’li Kadıgil’in Adalet Bakanı Gül’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  • Basın yayın organlarında yer alan bilgilere göre Kadirova’yı öldüren kurşunun “kalbin biraz üstüne sıkıldığı” belirtilmektedir. Adli Tıp incelemesinde kurşunun giriş açısı, mesafesi, intihar halinde müteveffanın vücudunda ve elinde bulunması gereken barut izleri incelenmiş midir? İlgi ölümün intihar olduğu otopsi raporunda sabit midir?
  • Yabancıların Ölüm Olaylarının Bildirilmesine İlişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 71 Sayılı Genelge adli bir olay sonucu hayatını kaybetmiş olan yabancıların ölüm olaylarının ne şekilde bildirileceğine ilişkin olarak ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Türkiye’de ölen bir yabancının ölümü adli bir olaya dayanmakta ise ölü muayene ve otopsi işlemleri, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 87 ila 89 maddelerince yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen dosyanın ilgili Konsolosluğa gönderilmesi gerekmektedir.
  • Konsolosluğa gönderilen dosyada bulunması gereken evrakların hangileri olduğu birinci maddenin üçüncü fıkrasında sayılmıştır. Buna göre;

– Ölümün ne şekilde meydana geldiğini bildiren olayla ilgili otopsi raporu, ölüm muayene tutanağı belgelerinin bir örneği,

– Ölümün, ölen kişinin ülkesinde nüfusa işlenebilmesi için iki nüsha ölüm belgesi,

– Ölenin kimliği ve adresini tespite yarar pasaport, ehliyet, kimlik kartı vs. belgelerin aslı veya örneği,

– Ölenin cansız bedeni konsoloslukça teslim alınmamışsa cesedin ne yapıldığı, gömülmüşse mezar yerini bildiren bir yazı,

– Tereke eşyasının yabancı ve Türk paraları dahil listesi ile birlikte bu eşyanın ne şekilde teslim alınacağın sorulduğu bir yazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenerek ilgili Konsolosluğa gönderilen dosyada bulunmak zorundadır.

  • Tüm bu işlemler tamamlanmış mıdır? Cenaze Konsolosluk yetkililerine mi, aileye mi teslim edilmiştir?
  • Kadirova’nın abisinin ifadesine göre; Kadirova’nın olaydan önce Leyla adında arkadaşıyla 2 saat telefonda görüştüğü, “cinsel tacize maruz kaldığını söylediği” iddia edilmektedir. Söz konusu iddialara ilişkin soruşturma genişletilmiş midir? Telefon kayıtları talep edilerek, bahsi geçen isimlerin ifadeleri alınmış mıdır?
  • Kadirova’nın bir diğer arkadaşı Nigar Abdurrahmanova ise, taciz olayını emniyette anlattıklarını belirterek, “Ancak onlar bizim ifademizi almadı” dediği, bir polisin, “intihar çıkarsa vebal altına girersiniz” ifadelerini kullandığı basına yansıyan iddialar arasındadır. Abdurrahmanova’nın ifadesi alınmış mıdır? Alınmadıysa neden alınmamıştır? Eğer talebe karşın ifadeler alınmamış ve soruşturma dosyası müteveffanın yakınlarının iddia ettiği üzere eksik bırakıldıysa söz konusu karakolda ifade işlemlerini usulünce yapmayan görevlilere yönelik bir soruşturma açılacak mıdır?
  • Nadira Kadirova’nın oturma ve çalışma izni var mıdır? Sigorta girişi yapılmış mıdır? Söz konusu evde çalıştığına dair resmi bir belge bulunmakta mıdır?
  • Tüm bu iddialar çerçevesinde müteveffa Nadira Kadirova’nın telefonu ve varsa bilgisayarı incelenmiş midir? Müteveffanın yakınlarının iddiaları soruşturmaya konu edilmiş midir?

AKP’li vekil Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü

Previous post
Cenazeye katılmasına izin verilmemişti: Tutuklu HDP’li eski vekilden 'yol masrafı' kesildi
Next post
İHD Dersim Şube Başkanı gözaltına alındı