Ana SayfaDünyaAlan Kurdi’nin babası: Türkiye’de hayvan muamelesi görüyordum

Alan Kurdi’nin babası: Türkiye’de hayvan muamelesi görüyordum

HABER MERKEZİ – Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışırken boğularak hayatını kaybeden üç yaşındaki Alan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi, iki oğlu ve eşinin öldüğü yolculuğa çıkış nedenini “haysiyet” ve “Alan doktor olacaktı” sözleriyle dile getirdi. Kurdi, Türkiye’deki yaşamı için ise “hayvan muamelesi görüyordum” dedi.

IŞİD’in saldırılarının ardından Kobani’den ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan Kurdi ailesi Eylül 2015’te botla Bodrum’dan Yunanistan’a geçmeye çalışmıştı.

Bindikleri botun kıyıdan ayrıldıktan birkaç saat sonra batması sonucu anne Rihan ile birlikte çocukları beş yaşındaki Galib ve üç yaşındaki Alan hayatını kaybetmiş, baba Abdullah ise sağ kurtulmuştu.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil kentinde yaşayan baba Abdullah Kurdi, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine konuştu.

“Savaştan kaçanlar kendi kaderlerine terk ediliyor”

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığı habere göre Abdullah Kurdi, Erbil’de bir vakıf kurduğunu ve Kuveyt, Almanya, Kanada ve Türkiye gibi ülkelerden gelen bağışlarla mültecilerin çocuklarına yardım ettiğini anlattı.

Kurdi, Alan’ın fotoğrafının bir şeyleri değiştirip değiştirmediği sorusuna şöyle yanıt verdi.

“İlk iki ay çok sayıda insan kalplerini açtı. Ama sonra her şey eski haline döndü. Avrupa’da duvarlar yükseldi, göçmen taşıyan gemilerin limana yanaşmasına izin verilmiyor. Savaştan kaçanlar hala kendi kaderlerine terk ediliyor.”

“Bana uzatılmayan eli ben uzatmak istiyorum”

Abdullah Kurdi, ailesini kaybetmesinin ardından ‘nasıl yeniden ayağa kalkabildiği’ sorusuna “Bir kadın sayesinde. 2 yıl önce tesadüfen tanıştık… Evlendik, şu an hamile. Yeniden koca oldum, yine baba olacağım” sözleriyle yanıt verdi.

Kurdi, çocuğunun dünyaya gelmesinin ardından Akdeniz’de yardım gemisiyle mültecileri kurtarmayı planladığını da anlattı.

Almanya sivil toplum kuruluşu Sea-Eye tarafından işletilen mülteci kurtarma gemisine “Alan Kurdi” ismi verilmesinden memnun olduğunu dile getiren Kurdi, “Oğlum doğar doğmaz ben de göçmenleri kurtarmak için bu gemiye çıkacağım. Bana uzatılmayan eli ben uzatmak istiyorum” dedi.

“Alan doktor olacaktı”

Abdullah Kurdi, iki oğlu ve eşinin öldüğü yolculuğa neden çıktıklarını, Avrupa’da ne bulmayı hayal ettiğini ise şöyle açıkladı:

“Haysiyet. Alan doktor olacaktı, bundan eminim. İsveç’e, Danimarka’ya ya da Almanya’ya gidebilirdik. Türkiye’de hayvan muamelesi görüyordum. Ailem için savaşmaya hakkım olduğunu hatta bunun benim için bir görev olduğunu düşünüyordum.”

Kobani’de berberlik yaparken 2013’te Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını söyleyen Abdullah Kurdi, Türkiye’deki yaşamını şu sözlerle anlattı:

“Türkçe bilmeyen Suriyeli bir berberseniz İstanbul’da kimse size iş vermiyor. Ben de geçinmek için 600 TL karşılığında bir tekstil fabrikasında temizlik yapmaya başladım. 50 liraya da neredeyse 100 kiloluk çekirdek çuvallarını beş kat çıkarıyordum.”
Previous post
Ermenice edebiyata açılan pencere: Aras Yayıncılık
Next post
Dünyanın en büyük Ezidi tapınağı açıldı