Ana SayfaDünyaAmazon’un düşman kabileleri ‘beyaz adamın’ politikalarına karşı birleşti

Amazon’un düşman kabileleri ‘beyaz adamın’ politikalarına karşı birleşti

HABER MERKEZİ – Brezilya’daki Amazon ormanlarında yaşayan ve aralarında husumet olan kabileler, yangınlar ve Brezilya hükümetinin yaşamlarını tehdit eden politikalarına karşı bir araya geldi. Yıllarca birbirleriyle savaştıklarını belirten Panara kabilesinin lideri, “Fakat beyaz adamdan gelecek tehdit hakkında hiç bir fikrimiz yoktu. Onun için bir durup düşündük, uzlaştık, birbirimizle konuştuk ve artık savaşmayacağız” ifadelerini kullandı.

Brezilya’daki Amazon ormanlarında yaşayan yerli kabileler, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonarove hükümetinin Amazon’lar üzerindeki politikaları ve bunun sonucunda çıktığını savundukları yangınlara  karşı geniş çaplı bir kongre gerçekleştirdi.

Xingu nehrinin çevresinde yaşayan farklı etnik kökenlerden yerli halkları bir araya getiren kongre, üç gün sürdü.

Kayapo topraklarındaki Kubenkokre köyünde gerçekleştirilen kongreye 14 etnik grubun yanı sıra nehrin kıyısında yaşayan dört topluluğun da temsilcileri de katıldı.

Yerliler, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun çevre yasalarındaki koruyucu maddeleri kaldırarak yerli halkın yaşam alanları da dahil Amazon bölgesinde maden çıkarma ve tarımı teşvik etmeye yönelik adımlarına karşı birleşti.

Fotoğraf: AFP

‘Bugün sadece bir düşmanımız var’

Yerli liderler, Bolsonaro’nun bu yılın Ocak ayında iktidara gelişinden bu yana daha yasal düzenlemeler değişmeden bölgelerindeki yasa dışı madencilik ve kerestecilik faaliyetlerinin arttığını söylüyorlar. Bu faaliyetlerin bölgedeki akarsuların kirlenmesine yol açacağından da büyük kaygı duyuyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yapılan toplantıda yıllardır birbiriyle savaşan kabileler de yer aldı.

Kayapo kabilesi liderlerinden Mudjire Kayapo toplantıda “Bugün sadece bir düşmanımız var. Brezilya hükümeti, Brezilya devlet başkanı ve yerli olmayan işgalciler. İç çatışmalarımız var ama bu hükümetle mücadele konusunda birlikteyiz” dedi.

Kadkure Kayapo da “Geçmişteki hataları tekrarlamayalım. Bundan böyle birleşelim” diye ekledi.

‘Artık birbirimizle savaşmayacağız’

Kongrede bir araya gelen ve 1922’den bu yana aralarında çatışma olan Kayapolar ile Panaralar da barıştı.

Kongrenin son gününde Kayapo kabilesi liderleri, uzun yıllardır düşman oldukları Panara kabilesi temsilcilerini geleneksel şarkılarını söyleyip dans etmeye davet etti.

Panaraların söyledikleri şarkılara Kayapolar da alkışlarla eşlik etti.

Tercüman aracılığıyla BBC’ye konuşan Panaraların lideri Sinku Panara “Biz Kayapoları öldürdük, Kayapolar bizi öldürdü, Kayabi ile savaştık. Fakat beyaz adamdan gelecek tehdit hakkında hiç bir fikrimiz yoktu” dedi.

Panara, bu politikalara karşı birlikte direnme mesajı verdi.

“Onun için bir durup düşündük, uzlaştık, birbirimizle konuştuk ve artık savaşmayacağız. Çünkü artık birlikte savaşmamız gereken ortak çıkarlarımız var, bunu yapmalıyız ki yerli olmayanlar hepimizi öldürmesin.”

Amazon yangınları

Öte yandan dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Brezilya’daki Amazon ormanlarında başlayan yangın haftalardır devam ediyor.

Amazonlar’ın yaz aylarındaki yangın yoğunluğunun bu yıl 2010’dan beri görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirledi.

Veriler yangınların son dokuz yıldaki en yoğun düzeye ulaştığını ortaya koyuyor.


NASA’nın uydu görüntüleriyle Amazon yangınları




Önceki Haber
Marco Bellocchio'dan İtalya tarihinin en büyük mafya çatışması: “Il traditore”
Sonraki Haber
Rize'de şiddetli yağış ve heyelan: Ev çöktü, bir kişi yaralandı