Ana SayfaGüncelAnkara Barosu’ndan adliye önünde alternatif yargı yılı açılışı

Ankara Barosu’ndan adliye önünde alternatif yargı yılı açılışı

HABER MERKEZİ – Saray’daki Adli Yıl Açılışı’nı protesto eden Ankara Barosu, adliye önünde alternatif yargı yılı açılışı yaptı. Alternatif açılışta “hak ve özgürlüklerin büyük kısmının yok edildiği, kalan kısmının ise lütuf gibi sunulduğu” kaydedildi.

Adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasını protesto eden Ankara Barosu, alternatif adli yıl açılış töreni düzenledi.

Ankara Adliyesi önünde yapılan alternatif törende konuşma yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, yargı bağımsızlığına işaret etti.

Açıklamada açılışın olması gereken yerde yani Adalet Sarayı’nda yapıldığı da vurgulandı.

“Kuvvetler Ayrılığı yok edildi”

BBC Türkçe’nin aktardığına göre bağımsız savunmanın, tarihin her döneminde baskı, tahakküm, hukuksuzluk ve kötülüğün “panzehiri” olduğunu belirten Sağkan, şu görüşlere yer verdi:

“Bugün, omuzlarımıza yüklenen bu görevlerin zorluğunun da farkındayız. Ülke tarihinin kriz anlarında gördüğü kaotik hukuk düzeni, ne yazık ki uzun zamandır KHK’lar ve kararnameler araç yapılarak savunma hakkının sınırlandırılması suretiyle olağanlaştırılma eğilimindedir. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin başta ifade özgürlüğü olmak üzere büyük bir kısmı yok edilmiş, kalan kısmı ise bir lütuf gibi sunulmaya devam edilmektedir.
“Türkiye’de; kadınlar, çocuklar, LGBTİ+ bireyler, hayvanlar, dağlar, ormanlar kısaca yeryüzünün güçlülerinden olmayan herkes, istisnası olmayan bir adalete susamıştır ve susanan bu adalete avukatlar da dâhildir.
“Modern hukuk sistemlerini önceki yüzyılların karanlığından ayıran Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin yok edildiği, yargının yürütmenin tahakkümüne sokulduğu bir düzlemde mesleklerini icra etmeye çalışan avukatlar; mesleğinin başında kendisini ekonomik ve sistemsel bir kaosun içinde bulmakta, büro masraflarını çıkarmak için insanüstü bir çaba göstermek zorunda ya da emek sömürüsüne dayanan işçi avukatlığa zorlanmaktadır.”

Sağkan, birçok avukatın kötü çalışma koşulları, ekonomik darboğaz nedeniyle canına kıydığını, “cumhurbaşkanlığı korumalarınca ya da kolluk güçlerince darp edildiğini” savundu.

Ayrıca, “Bizler mesleklerimizi; savunmayı temsil etmenin onuruna yakıştığı bağımsız bir yargıda; özgür, demokratik, laik bir hukuk devletinde icra etmeyi kendimize hak görüyoruz ve bu hakkı elde etmek için verilecek her türlü hukuki mücadeleyi kutsal addediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni adli yılda da her türlü tahakkümün karşısında olacaklarına vurgu yapan Sağkan, adil yargılama hakkı, ifade özgürlüğü, insan onuruna yakışır yaşama hakkının sağlanması için yılmadan çalışacaklarını söyledi.

Saray’daki Adli Yıl Açılış Töreni

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada törene katılmayan baroları hedef aldı.

Töreni boykot eden 43 baroya tepki gösteren Erdoğan baroları “bağnaz” ve “provokatif” olarak nitelendirdi.

Erdoğan buna karşın törene katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i tebrik etti.


Erdoğan’dan töreni boykot eden barolara tepki, Feyzioğlu’na tebrik


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM'in kararı öncesi: Demirtaş ve avukatları duruşmaya katılmayacak
Sonraki Haber
İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘Diyarbakır’ yanıtı: Seçilmiş belediye başkanıyla görüştüm