Ana SayfaEkonomi‘Ankara krizi derinleştiriyor’: Görüşme yapan muhalefet hedefte, IMF’den uyarılar var

‘Ankara krizi derinleştiriyor’: Görüşme yapan muhalefet hedefte, IMF’den uyarılar var

HABER MERKEZİ – Muhalefet partileri “Madde 4 Görüşmeleri” çerçevesinde Türkiye’ye gelen IMF yetkilileriyle yaptıkları görüşme nedeniyle iktidarın hedefinde. Hazine ve Maliye Bakanlığı ‘gizli görüşüldüğü’ iddiasıyla CHP ve İYİ Parti’yi “şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratmakla” suçladı, görüşmenin taraflarından CHP’li Öztrak ise görüşmeyi teyit etti, ancak ‘gizli görüşüldü’ iddialarına tepki gösterdi. Gelişmeleri değerlendiren iktisatçılara göre “olağan” bir görüşme için yaşanan bu tartışmayla “Ankara krizi derinleştirmekte.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ile birlikte Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptıkları görüşme ile ilgili açıklama yaptı.

Bu açıklama, görüşmenin hükümete yakınlığıyla bilinen kimi medya organlarında ‘gizli yapıldı’ iddialarıyla servis edilmesinin ardından geldi. Yine Maliye ve Hazine Bakanlığı ile IMF Türkiye İcra Direktörü Raci Kaya IMF ile yaptıkları görüşme nedeniyle muhalefeti hedef almıştı.

Öztrak açıklamasında, IMF heyetinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın davetiyle Türkiye’de olduğunu belirterek, inceleme yapılan ülkelerde muhalefet partileriyle de görüşüldüğünü söyledi:

“Uluslararası Para Fonu’nu dördüncü madde kapsamında inceleme yapmak üzere ülkeye davet eden Hazine ve Maliye Bakanlığı. Dördüncü Madde Konsültasyonlarının öncelikli muhatabı ekonomi yönetimi ve ekonomi bürokrasisidir. Bu dördüncü madde konsültasyonlarında aynı zamanda IMF yetkilileri bunların yanında iş dünyasıyla, akademisyenlerle, muhalefetle de görüşür. Dünyanın birçok ülkesinde bunu yapmıştır. Ekonomik gelişmeler hakkında akademi ve siyaset dünyasının fikirlerini almak isterler. Bizimle yapılan görüşme de bu kapsamdadır. Kimse bu görüşmenin altında buzağı aramasın. Öküzün altında buzağı aramasın.”

İYİ Partili Durmuş Yılmaz ise kendilerine sorulan soruları kendi perspektiflerinden yanıtladıklarını dile getirdi ve görüşmede bulunan IMF yetkililerini şöyle sıraladı: IMF Avrupa Departmanı Direktörü, IMF Türkiye Masası Şefi ve IMF Türkiye Yerleşik Temsilcisi.

Hazine Bakanlığı’ndan tepki

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamayla IMF ile görüşen CHP ve İYİ Parti’yi hedef aldı, IMF yetkililerinin uyarıldığını bildirdi.

“Gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortada iken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcilerine önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır.
“Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türkiye kamuoyu IMF’den kimin medet umduğunu da görmüştür.”

IMF Türkiye Direktörü Raci Kaya ise görüşmenin “meşruiyet dışı” olduğunu savundu, görüşmenin ‘gizli’ olduğunu iddia etti.

CHP’li Öztrak’ın bu sözlere yanıtı, “Raci beyin haberi yoksa onun sorunu” oldu.

İktisatçılara göre “Ankara krizi derinleştiriyor”

Konuyla ilgili Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan ve IMF görüşmeleriyle ilgili bilgiler paylaşan iktisatçılara göre görüşmeler “olağan”.

Bu isimlerden biri Uğur Gürses. İktisatçı Gürses, “IMF yıllardır 4. Madde raporu için ülkeyi ziyaret eder; ekonomistler, bankacılar, iş örgütleri, partilerin ekonomi masaları ile görüşür” diyor ve ekliyor:

“Ekonomik krize sebep olan Ankara, bir de krizi kötü yöneterek derinleştirdi. Şimdi IMF ile görüşenleri hedefe oturtuyor.”

Bir diğer iktisatçı Yalçın Karatepe de ‘ekonomik krizin sorumluluğunun muhalefete yıkılmaya çalışıldığı’ kanısında.

Karatepe, “IMF veya diğer kuruluşların iktidar dışındaki kişi ve kurumlarla  görüşmesi çok olağan bir durumdur” dedi ve ekledi:

“Anlaşılan iktidar IMF’nin muhalefet partileriyle görüşmesi üzerinden ekonomik krizin sorumluluğunu muhalefete yıkmaya çalışacak. Sanırım gerçekleri duymalarını istemiyorlar.”

IMF’den Türkiye’ye uyarılar

Muhalefetin IMF ile görüşmesi sonrası tartışmalar sürerken, IMF’den açıklama geldi.

Muhalefet partilerinin yanı sıra özel sektör ve düşünce kuruluşlarıyla temaslarda bulunulduğunu ifade eden IMF’ye göre Türkiye’de ekonomik sıkıntılar sürüyor.

Açıklamada, “(Finans piyasalarındaki) mevcut sükûnet, kırılganlığını koruyor. Rezerv düzeyi düşük ve özel sektörün döviz borcu ile dış finansman ihtiyacı yüksek” deniliyor.

Ayrıca finansal istikrarı desteklemek ve orta vadede daha güçlü ve daha kalıcı bir büyüme sağlamak için bankaların ve şirketlerin bilançolarındaki kötü borçların temizlenmesi gerektiği belirtiliyor.

4’üncü madde nedir?

IMF üyesi bir ülkenin, IMF ile hiçbir anlaşma yapmaması halinde bile IMF kuruluş anlaşmasından kaynaklanan “4. Madde Konsültasyon Çalışması” çerçevesinde düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor.

Sanayileşmiş ülkeleri de bu çerçevede denetleyen IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her bir üye ülkenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak (genellikle yılda bir kere) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor.

Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden “Madde 4 Görüşmeleri” olarak isimlendiriliyor.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe, Bloomberg HT

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Yolsuzluğu ortaya çıkarmak istediği için' açığa alınan öğretmen hayatına son verdi
Sonraki Haber
Adana’da Suriyelilere ırkçı saldırılar: 138 kişinin tamamı serbest bırakıldı