Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi’nde kayyum atamaları görüşülecek

Avrupa Konseyi’nde kayyum atamaları görüşülecek

HABER MERKEZİ – HDP belediyelerine kayyum atanması Avrupa Konseyi’nde görüşülecek. Yarın yapılacak oturumda, Türkiye’deki son yerel seçimlerle ilgili kaleme alınan rapor da paylaşılacak.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanlık Divanı, 11 Eylül Çarşamba günü, HDP belediyelerine kayyum atanmasını görüşecek.

Strazburg’da yapılacak toplantıda Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınma kararı ele alınacak.

Başkanlık Divanı Ekim’de

Euronews’ün toplantıya katılacak yetkililerden aldığı bilgiye göre, görevden alınan HDP’li belediye eşbaşkanlarının, 29-31 Ekim’de Strazburg’da düzenlenecek Genel Kurul toplantılarına davet edilmesi konusu da Başkanlık Divanı oturumunda ele alınacak.

Yarınki oturumda, Türkiye’deki son yerel seçimlerle ilgili kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısı ile ilgili raportörün 1-4 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret de görüşülecek konular arasında. Türkiye raportörünün, özellikle görevden alınan belediyelerde inceleme ve temaslarda bulunması bekleniyor.

Türkiye’deki son yerel seçimlerle ilgili rapor ise 29-31 Ekim tarihlerindeki toplantıda nihai olarak oylanacak.

“Yerel demokrasiye zarar veriyor”

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, daha önce yaptığı bir açıklamada kayyum atama kararından “derin endişe duyduğunu” bildirmişti.

HDP’li eşbaşkanların ‘özgür ve adil iradenin sonucu olarak seçildiğini’ belirten Knape, “Geçmişte de kongre, Türkiye’de seçilmiş yerel yöneticiler hakkında haddinden fazla yasal işlemler uygulanmasından ve bu kişilerin yerine devletin tayin ettiği yetkililerin göreve getirilmesinden dolayı endişelerini dile getirmişti” demişti.

Knappe bu uygulamanın ‘yerel demokrasilerin doğru düzgün işlemesine zarar verdiğini’ ifade etmişti.

Kongre’nin aldığı tavsiye kararlarına atıfta bulunan Knape, görevden alınan başkanların yerine devletin bir temsilci ataması yerine bunu belediye meclislerinin yapması gerektiğini vurgulamıştı.

Knape, daha önce yaptığı açıklamalarda da İstanbul seçimlerinin yenilenmesini ve HDP’nin kazandığı belediye eşbaşkanlarına mazbata verilmemesini eleştirmişti.

Kongre heyeti yerel seçimleri izlemek için Türkiye’ye heyet göndermişti. Heyet, izlenimleri ile ilgili daha sonra kısa bir rapor yayınlamıştı.




Önceki Haber
Özgür Gündem Davası: Savcı beraat kararını temyiz etti
Sonraki Haber
İstanbul Emniyet Müdürlüğü kentte kürtaj olan kadınların listesini istedi