Ana SayfaGüncelAvukatları: Demirtaş’ın bir saniye dahi bekletilmeden tahliye edilmesi gerekiyor

Avukatları: Demirtaş’ın bir saniye dahi bekletilmeden tahliye edilmesi gerekiyor

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 3 yıldır tutuklu yargılandığı davada tahliyesine karar verilen HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın avukatları, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin günlerdir mahsupluk başvurusuna yanıt vermediğini vurgulayarak “Demirtaş’ın denetimli serbestlik kapsamında bir saniye dahi bekletilmeden tahliye edilmesi gerekmektedir” dedi. Bu arada Demirtaş’ın AİHM Büyük Daire’de 18 Eylül’de duruşması yapılacak.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 18 Eylül Çarşamba günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de yapılacak duruşması öncesinde avukatları Mahsuni Karaman, Ramazan Demir ve Benan Molu tarafından İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlendi.

Açıklamada “17 hakimden oluşan AİHM Büyük Dairesi’nden beklentimiz, Mahkeme’nin yerleşik içtihadı doğrultusunda yerel mahkemelerin ve Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesiz, eksik ve hatalı değerlendirmeleriyle Demirtaş’ın muhalif bir milletvekili ve parti eş genel başkanı olarak ifade özgürlüğünü kullandığı için hukuka aykırı bir şekilde, siyasi sebeplerle tutuklandığının tespit edilmesidir” denildi.

2 Eylül’de tutuklu yargılandığı davada Demirtaş’ın tahliyesine hükmedildiğini hatırlatan avukatlar, “AİHM duruşması öncesi Hükümet’in AİHM dosyasındaki durumu lehine çevirmeye çalışma gayreti olarak değerlendirilebilecek olan tahliye kararı bugün itibarıyla uygulanmış değildir” diye belirtti.

Mahsupluk başvurusuna da halen yanıt verilmediğinin altını çizen avukatlar, şunları kaydetti:

“Mahsup işlemi esas olarak mahkeme tarafından yapılacak bir hesaplama işlemi olup talep edilmesi halinde mahkemenin hiçbir gecikmeye mahal vermeyecek şekilde bir an önce hesaplama işlemini sonuçlandırması gereken bir süreçtir.
“Ancak, teknik ve hukuki açıdan çok kısa sürede sonuçlandırılabilecek mahsup süreci ile ilgili bugün itibarıyla söz konusu Mahkeme’den bir karar çıkmamıştır.”

Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesinin gerektiğini söyleyen avukatlar, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Mahsup işlemi sonrası Demirtaş’ın cezası 5 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla bir yılın altına düştüğünden, hem son dönem Yargıtay kararları hem de Ceza İnfaz Kanunu’nun açık hükümleri uyarınca denetimli serbestlik kapsamında bir saniye dahi bekletilmeden tahliye edilmesi gerekmektedir.
“Demirtaş’ın tahliye edilmesi, 4 Kasım 2016’dan bu yana yaklaşık üç yıldır özgürlüğünden hukuksuz ve haksız bir şekilde mahrum bırakıldığı ve kendisinin sürekli soruşturma, yargılanma ve yeni hapis cezalarıyla cezalandırılma tehdidi altında olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.
“Tahliye kararının uygulanması kapsamında mahsup işlemi ve denetimli serbestlik kurumu bir hukuki veya siyasi lütuf değil, en temel haktır. Demirtaş’ın da kanunların açık hükümleri uyarınca tahliyesinin bir an önce sağlanması gerekmektedir.”

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu yargılandığı davanın 2 Eylül’deki duruşmasında Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

10 Eylül’de ise Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davada kaldığı süre için harekete geçen avukatlar, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Demirtaş’a verilen 4 yıl 8 ay hapis cezasının mahsup sayılmasını talep etmişti.

Ancak İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebe henüz yanıt vermiş değil.

Mahkemenin mahsupluk başvurusunu kabul etmesi durumunda Demirtaş’ın bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olması bekleniyor.

AİHM Büyük Daire’deki duruşma

AİHM, 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen tahliyesi için yapılan başvuruları reddedilen Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, 18 Eylül’e duruşma tarihi vermişti.


Selahattin Demirtaş’ın avukatları tarafından yapılan açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Demirtaş: AİHM’den hükümet aleyhine ihlal kararları çıkacağına inanıyorum