Ana SayfaGüncelBakanlığa göre İBB’nin ihaleye girmesi ‘katılımı azaltır’

Bakanlığa göre İBB’nin ihaleye girmesi ‘katılımı azaltır’

HABER MERKEZİ – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haydarpaşa ve Sirkeci garları için düzenlenen ihaleye girmesiyle ilgili doğalgaz, işyeri açma ve işletme izinlerinin belediyelerden alındığını belirterek “Belediye ile ihalede yarışmak, diğer katılımcılarda caydırıcı etkisi olacak ve ihaleye katılımı azaltacaktır” açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nca (TCDD) tarihi Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının bazı bölümleri, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere kiraya verileceği duyurmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da ihaleye girileceğini söylemişti.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bir açıklama yaparak İBB’nin ihaleye katılmasını uygun bulmadığını duyurdu.

“Söz konusu ihale şartında, ‘ihale sonrasında işletme için gerekli olan işyeri açma ve işletmek için tüm izinleri ve ruhsatlarını yüklenici firma kendisi alır’ maddesi yer almaktadır.
“Bu nedenle İBB’nin veya iştiraklerinin böylesine bir ihaleye girmesi durumunda; ihale sonrası su, doğalgaz bağlatılması gibi işlerin Büyükşehir Belediyelerinde, işyeri açma ve işletme izinlerinin ise ilçe belediyelerinden alacakları için belediye ile ihalede yarışmak, diğer katılımcılarda caydırıcı etkisi olacak ve ihaleye katılımı azaltacaktır.
“İhalenin olmazsa olmaz kuralı olan rekabet ortamı sağlanamayacaktır. Oysa sözü edilen ihalede maksat, mülk sahibi olan idareye gelir sağlamak ve kültür sanat etkinliklerine imkân oluşturmaktır.”

Ongun: Talihsiz bir açıklama

İBB Sözcüsü Murat Ongun, bakanlığın açıklamasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

“Yapılan açıklama ile varılan hukuki niteleme ancak bir yargı merciinin varabileceği nitelikte olup ihaleyi yapan idarece yapılması açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
“Hem ihale hukuku açısından hem de genel hukuk kaideleri bakımından yapılan açıklama bir hukuk devletinde olmaması gereken talihsiz bir açıklamadır.”

Sözcü’nün haberinde İBB’nin 4 Ekim günü her koşulda ihaleye girerek teklif vereceği belirtildi.


İBB talip: Tarihi Sirkeci ve Haydarpaşa garları ihaleye çıkarılıyor




Önceki Haber
Hakkari'de servis şarampole yuvarlandı: İki öğrenci yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
TMMOB ve Kandilli Rasathanesi'nden İstanbul depremi açıklaması