Ana SayfaGüncelBarış Akademisyenleri davaları: AYM kararı sonrası ilk beraat

Barış Akademisyenleri davaları: AYM kararı sonrası ilk beraat

HABER MERKEZİ – ‘Barış bildirisi’ne imza atan akademisyenlerin AYM’nin “hak ihlali” kararı sonrası yapılan ilk duruşmasında beraat kararı çıktı.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin davasında ilk beraat kararı geldi.

bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülen Iğdır Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Özlem Şendeniz’in beraatine karar verildi.

Şendeniz ve avukatı İlayda Önal’ın hazır bulunduğu duruşmada savcı, sanık akademisyenin “örgüt propagandası”ndan cezalandırılmasını istediği mütalaasını değiştirdiğini belirterek, yeni mütalaayı sundu.

Mütalaada Barış İçin Akademisyenler’in Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapmış oldukları bireysel başvurular sonucunda AYM’nin bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı doğrultusunda karar verdiğini söyledi ve sanığın beraatini istedi.

Mahkeme de AYM kararı uyarınca Şendeniz’in beraatine karar verdi.

AYM ‘hak ihlali’ kararı vermişti

26 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi Genel Kurul, 10 akademisyenin bireysel başvuruları üzerine görüştüğü dosyada “hak ihlali” kararı vermişti.

AYM, başvuruculara 9’ar bin lira tazminat ödenmesine, ihlalin ortadan kaldırılmasına ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine de hükmetmişti.

Bu karara göre, devam eden davalar ve kesinleşmiş cezalar için yerel mahkemelerin yeniden yargılama yaparak beraat kararı vermesi, istinaf aşamasında olan dosyalar için de bozma kararı verilmesi gerekiyor.

Barış İçin Akademisyenler bildirisi ve yargılamalar

Diyarbakır Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere bölge illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 2016 yılının Ocak ayında bir grup akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imzalı bu bildiriyi imzalayan 89 üniversiteden 1128 bilim insanı, şiddetin son bulması ve barış çağrısı yaptı.

Yurtdışından katılan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerle birlikte kısa sürede imzacı sayısı 2212’ye ulaştı.

Hemen ardından, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri hedef göstererek yargıyı ve rektörleri göreve davet etmesiyle haklarında idari ve adli soruşturmalar başlatıldı.

İmzacılar adına bildiriyi kamuoyuyla paylaşan dört bilim insanı tutuklandı.

Akademisyenler OHAL KHK’leri ile ihraç edildi, işten çıkarıldı veya istifa ve emekliliğe zorlandı. Akademisyenler, haklarında ayrı ayrı açılan yüzlerce davada ayrı ayrı mahkemelerde yargılanmaya başladı.

Bu arada akademisyenlere destek olmak için Kuşadası’nda 46 kişi savcılığa dilekçe verince haklarında dava açıldı.

Aynı bildiriyi adliyeler önünde okuyarak savcılara kendilerini ihbar eden İstanbul’da 17, Ankara’da 12, İzmir’de 82 kişi hakkında da ayrı ayrı mahkemelerde ayrı ayrı davalar açıldı.

Bildiri nedeniyle suçlanan akademisyenler hakkındaki yargılama süreci ayrı ayrı mahkemelerde açılan bir sürü davaya bölündü.

17 Temmuz 2019 itibariyle 58 ayrı mahkemede yargılanan 784 akademisyenin 204’ünün davaları sonuçlandı.

Hepsinde “örgüt propagandası” veya “örgüte yardım” suçlamasıyla mahkumiyet kararı verildi. Cezaların 36’sında erteleme uygulanmadı.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs’ta cezaevine girdi. Üstel, 22 Temmuz’da ise cezaevinden tahliye edildi.

Previous post
Yeni Yargı Reformu: "Tutuklulukta azami süre üzerinde çalışılıyor"
Next post
Rapçilerden gece ‘çıkarması’: Türkiye’nin hal-i pürmelalini iki şarkıda anlatıyorlar