Ana SayfaGüncel“Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül’ün bakiyesidir”

“Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül’ün bakiyesidir”

HABER MERKEZİ – 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 39 yıl geçti. Darbenin ardından gözaltına alınarak zorla kaybedilen isimlerden biri olan Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan, “Ancak aradan geçen 39 yıla baktığımızda gözaltında kayıplar hep yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor” diye belirtiyor. Cihan’ın akrabası Meral Şahin ise 12 Eylül’ün üzerinden geçen 39 yıla rağmen ülkede hiçbir şeyin değişmediğini vurguluyor. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da darbecilerin hesap vermediğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin bakiyesidir.”

12 Eylül 1980 askeri darbesinin 39’uncu yılındayız.

Darbe sonrası yaklaşık 650 bin kişi gözaltına alındı, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi.

Haklarında idam cezası verilen 517 kişiden 50’sinin cezası infaz edildi.

Onlarca insandan ise gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadı.

Süleyman Cihan, 12 Eylül döneminde gözaltında zorla kaybedilenlerden sadece biri.

Kardeşi Ahmet Cihan, darbe yapıldıktan kısa bir sonra kardeşinin hakkında bir ihbar olduğu gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını ve bir daha kendisinden haber alamadıklarını söylüyor.

Gözaltında zorla kaybedilenlerin devlet arşivlerinde olduğunu belirten Cihan, uzun arayışlardan sonra kardeşinin öldürülüp Kimsesizler Mezarlığı’na gömüldüğünü ortaya çıkardıklarını ifade ediyor.

Dönemin savcısının dosyada delillerin olmasına rağmen “Soruşturmaya ve kovuşturmaya yer olmadığına” karar vererek dosyayı kapattığını söyleyen Cihan, o dönem görev yapan bütün devlet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ancak 2014 yılında dosyanın zamanaşımı nedeniyle kapatıldığının altını çiziyor.

“12 Eylül döneminde Hayrettin Eren, Nurettin Yedigöl, Cemil Kırbayır ve daha niceleri hepsi aynı yöntemle kaybedildi. Bu politika 90’lı yıllarda kendini daha fazla gösterdi. Bizim çabamız yeni kayıpların olmaması çabasıdır. Ancak aradan geçen 39 yıla baktığımızda gözaltında kayıplar hep yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.”

Süleyman Cihan’ın akrabası Meral Şahin ise 12 Eylül’ün üzerinden geçen 39 yıla rağmen ülkede hiçbir şeyin değişmediğini ve darbeyle anayasanın askıya alındığını ancak 39 yıldır anayasanın askıdan hiç indirilmediğini belirterek, “Hukuki olarak bir şeylerin değişeceğine inanmıyoruz. Sıkıntılar hala devam ediyor. İşleyiş aynı işleyiş, kafa aynı kafa” diyor.

“Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül’ün bakiyesidir”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da darbecilerin 39 yıldır hesap vermediğini vurguluyor.

Koramaz “Üzerinden 39 yıl geçmiş olmasına rağmen 12 Eylül’ün hala hafızalarımızda yer tutuyor olmasının nedeni, darbecilerle gerçek anlamda hesaplaşılamamış olması ve darbe sonrasında cunta eliyle inşa edilen toplumsal yapının derinleşerek sürüyor olmasıdır” diyor ve ekliyor: “Bugün yaşadığımız Türkiye, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin bakiyesidir.”

“12 Eylül Darbesiyle yaratılmak istenen ekonomide neoliberal, toplumsal yaşamda muhafazakâr, siyasette otoriter yönetim anlayışı bugün AKP eliyle inşa edilen tek adam rejimi ile perçinlenmiştir.
“Demokrasi tarihimizin en kara lekelerinden biri olan 12 Eylül Darbesi’nin ülkemizin üzerindeki karanlık gölgesinden kurtulabilmemiz için, 12 Eylül’ün ekonomik, toplumsal ve siyasal mirasının tümüyle ortadan kaldırılması gerekmektedir.
“Gelecek nesillerimizi eşit, özgür ve demokratik bir ülkede yaşatabilmek için 12 Eylül’ün karanlığıyla ve onun en yüksek aşaması olan tek adam rejimiyle mücadele etmeye devam edeceğiz!”

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat imzalı haberden yararlandık.
Previous post
Yaşanabilir bir gezegende ilk kez su tespit edildi
Next post
Çocuk istismarı: Serbest bırakılan erkek aylar sonra tutuklandı