Ana SayfaBilim ve TeknolojiBuzul Çağı’nın nasıl başladığını biliyor musunuz?

Buzul Çağı’nın nasıl başladığını biliyor musunuz?

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarına göre Dünya’nın 466 milyon yıl önce buzul çağına girmesinin nedeni Mars ve Jupiter arasında parçalanıp Dünya ile Güneş arasında toz perdesi oluşturan bir göktaşı.

Bilim insanları, 466 milyon yıl önce uzayın derinliklerinde gerçekleşen dev bir göktaşı çarpışmasından doğan tozun Dünya’nın donmasına neden olduğunu ve biyolojik çeşitlilikte bir patlamayı tetiklediğini ortaya koydu.

Söz konusu çalışma Science Advances’ta yayınlandı.

Burada yer alan makaleye göre 150 kilometre genişliğinde bir göktaşı Mars ve Jüpiter arasında parçalandı, ortaya çıkan dev toz kütlesi ise Dünya’ya doğru yönelerek Güneş’ten gelen ışığı engelledi ve çarpıcı bir küresel soğumaya sebep oldu.

Tozun Dünya’ya dökülmesi 2 milyon yıllık bir süre aldı. Bu da soğumanın türlerin uyum sağlayabileceği kadar kademeli yaşandığı anlamına geliyordu. Böylece farklı sıcaklıklardaki bölgelerde hayatta kalabilecek yeni yaratıklar evrimleşti.

Küresel ısınmaya çözüm olabilir mi?

Independent Türkçe’nin haberine göre bu çalışmayla beraber küresel ısınmaya engel olmak için benzer bir toz yağmuru oluşturma düşüncesi gündeme geldi.

Yine de bu tip jeomühendislik projeleri birçok tehlike barındırıyor. Araştırmacılar da bu konuda temkinli.

Field Museum’da küratörlük ve Chicago Üniversitesi’nde doçent olan araştırmacı Philipp Heck, “Jeomühendislik fikirleri çok eleştirel ve çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli. Çünkü eğer bir şeyler ters giderse işler öncesinden daha kötü hale gelebilir” diye konuşuyor.

Ayrıca bahsi geçen göktaşı tozunun iklimin soğumasının yanı sıra denizlere ve okyanuslarda gübre işlevi gördüğü belirtiliyor.

Araştırmaya göre demir zengini olan bu toz deniz ve okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin artışında rol oynamış olabilir.

Previous post
Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali hayatını kaybetti
Next post
Tuzla'daki fabrika yangınının ardından kimya mühendislerinden uyarı ve öneriler