Ana SayfaCezaevleriCenazeye katılmasına izin verilmemişti: Tutuklu HDP’li eski vekilden ‘yol masrafı’ kesildi

Cenazeye katılmasına izin verilmemişti: Tutuklu HDP’li eski vekilden ‘yol masrafı’ kesildi

HABER MERKEZİ – Kocaeli Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’li eski vekil Halil Aksoy’un yaşamını yitiren kardeşinin cenazesine katılmasına izin verilmemesine rağmen cezaevi idaresi tarafından hesabından “yol masrafı” adı altında para çekildi. Konu, verilen soru önergesi ile Meclis gündemine taşındı.

2016 yılında tutuklanarak cezaevine konulan HDP 24. dönem milletvekili Halil Aksoy, hayatını kaybeden kardeşinin cenaze defin işlemelerine katılmak için 31 Temmuz 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu Kocaeli 2 No’lu F Tipi Cezaevi idaresine ‘mazeret izni’ talebiyle başvurmuş, bu talebi reddedilmişti.

Kardeşinin cenazesine katılmasına izin verilmemesine rağmen Aksoy’un cezaevi emanetindeki hesabından izinsiz bir şekilde 4 bin 820 TL para çekildiği ortaya çıktı.

19 Ağustos’ta yaşanan bu olay, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç tarafından Meclis gündemine taşındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Koç, konuya dair Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde Aksoy’un hesabından usulsüz bir şekilde para çekilmesinin suç teşkil ettiğini kaydeden Koç, “Halil Aksoy yaşadığı mağduriyet sonrasında suç duyurusunda bulunduğu halde, hesabından izinsizce tahsil edilen paranın iadesi gerçekleşmemiştir” dedi ve ekledi:

“Halil Aksoy’un hesabından verilmeyen ‘mazeret iznine’ istinaden ‘yol masrafı’ adı altında çekilen 4 bin 820 TL’nin Halil Aksoy’un hesabına hemen iade edilmesi elzemdir.”

Milletvekili Koç, usulsüz işlemleri yapan cezaevi yönetimi ve personeli hakkında gerekli yasal işlemlerin bir an önce başlatılmasını da istedi.

“Halil Aksoy bu süreçte hem maddi hem de manevi açıdan yıpratılmış ve kişilik haklarından mahrum bırakılmıştır. Kendi rızası olmadan gerçekleştirilen zimmete para geçirme işlemi yasal açıdan suç teşkil etmektedir.”

HDP’li Koç’un Adalet Bakanı Gül’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  • Halil Aksoy’un hesabından usulsüzce çekilen 4 bin 820 TL’nin iadesi için Kocaeli Cezaevi yönetimine gerekli girişimlerde bulunacak mısınız?
  • Kocaeli Cezaevi yönetimi ve personeline verilmeyen ‘mazeret iznine’ istinaden ‘yol masrafı’ adı altında gerçekleştirdikleri bu usulsüz işlemden dolayı bir soruşturma başlatılmış mıdır ve / veya başlatılacak mı?
  • Konu ile ilgili fatura, belge ve yazışmaları açığa çıkarmak için Kocaeli Cezaevi yönetiminden bir rapor talebinde bulunacak mısınız?
  • Nakil talebinde bulunan her mahpusun, yetkili merciin onayı alınmadan bileti alınıp yol ücreti tahsil edilir mi? Bununla ilgili bir teamül, yasa ya da kanun maddesi var mı?
  • Kocaeli Cezaevi yönetimi ve personelinin ağır bir kusur ve suç işlediği ortada olmasına rağmen cezasızlık anlayışının hüküm sürdüğü cezaevleriyle ilgili yasal bir düzenleme yapılması gerekmez mi?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Depremde hasar gören okullardaki öğrencilerin eğitim göreceği yerler belli oldu
Sonraki Haber
AKP’li vekilin evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü Meclis'e taşındı