Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamı davası: Sanık ‘vagonlara az ödeme yapmak için hat erken açıldı’ dedi

Çorlu tren katliamı davası: Sanık ‘vagonlara az ödeme yapmak için hat erken açıldı’ dedi

HABER MERKEZİ – 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki tren katliamına ilişkin açılan davanın ikinci duruşmasının ilk gününde savunma yapan sanıklardan TCDD personeli Turgut Kurt, “Yol bekçisi kadrosu yıllardır boş duruyor. Zamanında 9 yol bekçisi vardı şimdi ne yazık ki yok” dedi. Sanıklardan Şefi Özkan Polat ise “Türkiye’de bulunan yabancı vagonlar, ülkede kaldığı sürece TCDD ödeme yapmak zorundadır. Bu nedenle hat bu kadar hızlı bir şekilde açılabildi” diye konuştu.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz’da Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliamın ardından açılan davanın ikinci duruşmasının ilk oturumu bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çorlu Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.

TCDD personeli olan sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ve Çetin Yıldırım duruşmada hazır bulundu.

CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile Veli Saçılık da davayı takip eden isimler arasında.

Mahkeme heyetinin duruşmaya üç avukat sınırlaması getirmek istemesine itiraz eden ailelerin avukatlarından Can Atalay, “Üç avukat sınırlamasından vazgeçilmeli, bu sizin yetkiniz değil. Bundan rücu edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Ailelerin avukatlarından Mürsel Ünder de sadece dört sanık hakkında ceza istenen iddianamenin eksiklikler barındırdığını belirterek iade edilmesini talep etti.

Ünder taleplerini okurken mahkeme başkanı “avukat bey sadede gelin” dedi. Avukat Ünder ise 14 aydır bugünü beklediklerini belirterek taleplerini okumaya devam etti.

Mahkeme heyeti ise iddianamenin iade edilmesi yönündeki talebi reddetti.

Duruşmada daha sonra sanıkların savunmasına geçildi.

Sanık Kurt: Yol bekçisi kadrosu yıllardır boş

Çorlu tren katliamının meydana geldiği dönemde Demiryolu Bakım Müdürü olan sanık Turgut Kurt, savunmasında şunları söyledi:

“Olay yeriyle evimin arasında 130 kilometre vardı. Bizim orada hava açık ve güneşliydi. Şiddetli yağıştan hiç haberim olmadı. Yol bakım onarım şefimiz Çerkezköy’de makas değişimi yapıyorlardı.
“Onların yağış anında müdahale etme yetkileri vardır. Ancak onlara da yağışa dair bilgi verilmemiş.
“Yol bekçisi kadrosu yıllardır boş duruyor. Yol bekçisi olsaydı o kaza olur muydu olmaz mıydı bilemiyorum. Zamanında 9 yol bekçisi vardı şimdi ne yazık ki yok. Ek önlemler alınmadı. Teknolojik destek verilmedi. Uyarıcı sinyaller konulmadı. Herhangi bir çalışma yapılmadı. Bununla ilgili çalışma yapacak genel müdürlüktür. Ben sadece bakım personeliyim.
“Biz gözlem yapıyoruz. Yol ölçüm aletlerimiz var. Bölge müdürlüğünün emri ile sene de 2 defa gelir elektrik ölçüm yaparlar. Kaza yerindeki son kontrolü yaptığımızda herhangi bir sorun görmedim. Yeni yapılan menfezler eskilerden daha dayanıksız ve bunlara danışmanlık yapan Mustafa Karaşahin bilirkişilik yapıyor.
“Kazadan hemen sonra bölgeye intikal ettim. Bizim defterlerimiz var, menfezler herhangi bir sorun yaşandığında onu sicile işliyoruz. Bu menfezle ilgili daha önce bir sorun yaşanmamıştı. Muratlı tarafında bir menfezde sorun yaşanmış, heyelan olmuş ve tren heyelana çarpmış. Kazadan sonra da eski usullerle her şey devam ediyor.”

‘Balast tutucu duvar yapılsaydı kaza gerçekleşmeyebilirdi’

Kurt’un sorgusunun ardından, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde görevli Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat’ın savunması alındı.

“Kazanın olduğu menfezde bir problem yoktu ama dolgunun genişletilmesi lazımdı. Menfeze balast tutucu talep ettik ancak yapılmadı. Balast tutucu duvar yapılsaydı kaza gerçekleşmeyebilirdi.”

Hat az ödeme yapmak için erken açılmış

Hattın hızlı bir şekilde açılması için kendilerine baskı yapıldığını da vurgulayan Polat, “Türkiye’de bulunan yabancı vagonlar, ülkede kaldığı sürece TCDD ödeme yapmak zorundadır. Bunun için hattın açılması gerekiyordu. Bu nedenle hat bu kadar hızlı bir şekilde açılabildi” dedi.

Ardından söz alan sanıklardan yol bakım işçisi Celaleddin Çabuk, “Özkan Polat’tan görev alırım. Yap der yaparım, yapma derim yapmam” dedi.

Avukat Akçay Taşçı’nın “acil durum eğitimi aldınız mı?” sorusuna Çabuk “almadım” cevabını verdi.

Çabuk, Taşçı’nın yönelttiği “Taş ile ilgili çalışmaya ne zaman başladınız “sorusuna ise “Sabah başladık. Bir kaç gün çalıştık. 11 Temmuz günü yolu yine hattı açtık” cevabını verdi.

“Kendi başına hareket etme yetkisi olmayan imza yetkisi olmayan biri karşınızda yargılanıyor” diyen Celaleddin Çabuk’un avukatı, müvekkilinin yargılanmasına tepki gösterdi:

“Bilirkişilerin TCDD ile bağları belli. Onların raporuna dayanarak hazırlanan iddianame suçlu yaratmak istiyor. 30 yıl devlet demiryollarında çalıştım. Çabuk’un herhangi bir yetkisi yok. Beyanlarına katılıyorum. Benim müvekkilimin şu mahkemede yargılanması Türk hukuk sisteminde bir sayfanın açılması anlamına geliyor.”

Tutuklama taleplerine ret

Yaşamını yitiren ve yaralananların avukatlarından Gökmen Yeşil, Celaleddin Çabuk dışında diğer üç sanık hakkında tutuklama talep etti.

Savcılık tutuklama talebinin reddini talep etti. Mahkeme ise tutuklama talebini reddetti. Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

Duruşma yarın sabah saat 09.00’da kaldığı yerden devam edecek.

Davada, dört TCDD çalışanı “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.


Karınca, Artı Gerçek, bianet
Previous post
Irak'taki Aşure etkinliğinde yol çöktü: 31 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Bir gazetecinin gözüyle düşürülen Kızıltepe JİTEM Davası – Berivan Altan