Ana SayfaGüncelDepremin ardından ‘davet’ polemiği: Kim ne diyor?

Depremin ardından ‘davet’ polemiği: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da meydana gelen 5.7’lik deprem sonrası düzenlenen “Türkiye Afet Müdahale Planı” toplantısına çağrılmadığını söyledi. Valilik ise İmamoğlu’nun davet edilmediği yönündeki iddialarını yalanlarken, İBB’den de konuya ilişkin açıklama geldi. Son olarak açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Muş, İmamoğlu’nun toplantıya çağrıldığını savunarak, “İstanbul halkından özür dilemeli” dedi.

İstanbul’da, 26 Eylül Perşembe günü meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrası “Türkiye Afet Müdahale Planı” (TAMP) toplantısı yapılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun toplantıya çağrılıp çağrılmadığına dair tartışmalar gündeme oturdu.

Dün düzenlediği bir basın toplantısıyla konuya ilişkin açıklamada bulunan İmamoğlu, söz konusu toplantıya çağrılmasına rağmen katılmadığı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İmamoğlu, depremin yaşandığı gün İstanbul Valiliği’ndeki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyon binasında düzenlenen toplantıya katıldığını ancak ertesi gün İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün Hasdal yerleşkesinde gerçekleştirilen TAMP toplantısına çağrılmadığını belirtti.

İlk günkü toplantıya da geç bir saatte çağrıldığını söyleyen İmamoğlu, şu soruları sordu: “Niye 18.30’da çağrıldım? Acaba gelişen tepkilerden dolayı mı çağrıldım?”

İmamoğlu, “Beni ilk gün oraya çağırdılar. Ben çağrıldım. Zaten koşa koşa gittim. 19.00’da oradaydım. Ama ikinci gün ben çağrılmadım. Valilikteki toplantı 15.00’ten sonra başladı. Ama bizim oraya gelişimiz 19.00 gibi oldu. Bir sonraki AFAD toplantısına çağrılmadım” diye de ekledi.

Valilik: Devlet geleneğimize uymuyor

İBB Başkanı İmamoğlu’nun bu açıklaması üzerine, İstanbul Valiliği’nden de bir açıklama geldi.

Açıklamada, İmamoğlu’nun TAMP toplantısına davet edilmediği yönündeki iddialar bir kez daha yalanlandı.

Valilikteki ilk toplantıya katılan herkesin ertesi günkü toplantı konusunda bilgilendirildiğini ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından bizzat talimatlandırıldığını belirten İstanbul Valiliği’nin açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın talimatlarıyla başka herhangi bir yazı ve davet olmaksızın, 269 görevli bu toplantıya gelmiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıya katılmamıştır.
“Ancak bu toplantıya İBB’den başta Genel Sekreter Yardımcısı ve İtfaiye Daire Başkanı olmak üzere çeşitli birimlerden görevli 47 temsilci katılmıştır. Kaldı ki; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nun doğal bir üyesi olarak bu toplantıya katılması görevi ve sorumluluğudur.”

Valiliğin açıklamasında ayrıca, “Durum bu kadar açık ve net iken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapılan ‘Davet edilmedim’ şeklindeki açıklamalar ‘devlet geleneğimize’ uymamaktadır” ifadesi kullanıldı.

İBB’den tepki

İstanbul Valiliği’nin “Devlet geleneğimize uymuyor” şeklindeki açıklaması sonrası ise İBB’den tepki geldi.

‘Zorunlu açıklama’ başlığıyla yayımlanan yazıda, şu ifadeler kullanıldı:

AKP’li Muş: İmamoğlu toplantıya çağrıldı, özür dilemeli

Polemiğe ilişkin son açıklama AKP’den geldi.

Partinin Grup Başkanvekili Mehmet Muş, gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, Perşembe günü yapılan ve Ekrem İmamoğlu’nun da olduğu toplantıda ertesi günkü görüşme için Fuat Oktay’ın herkesi davet ettiği ve talimat verdiğini söyledi.

“O toplantıya katılan İBB bürokratları da var. Belediye başkanının katılmadığı toplantıya 46 bürokrat katılıyor. Dolayısıyla davet edilmedi gibi bir durum yok. Yanlış, kendisi davet edilmiştir. Toplantının olduğu saatte başka bir programda boy göstermiştir.”

İmamoğlu’nun bu nedenle İstanbul halkından özür dilemesi gerektiğni söyleyen Muş, “Bir kişinin toplantıya katılıp katılmadığına konuşacak vaktimiz yoktur. Sorumlu davranmak zorundadır” dedi.

Toplantıya kimler katılmıştı?

İstanbul’da 27 Eylül’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan TAMP toplantısına; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya dâhil çok sayıda yetkili katılmıştı.

Valilik, İmamoğlu’nun bu toplantıda yer almadığının görülmesi üzerine çıkan haberlerin ardından yayımladığı ilk açıklamada, 26 Eylül’deki toplantının tüm katılımcılarının ertesi günkü toplantı için “bizzat orada bilgilendirildiğini ve davet edildiğini” belirtmişti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe



Önceki Haber
Şili'de 7.2 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Evinde vurulmuş halde bulunan Tuğçe Baran yaşamını yitirdi