Ana SayfaKitapDikenli bir yol hikayesi: “Kayıp Çocuk Arşivi”

Dikenli bir yol hikayesi: “Kayıp Çocuk Arşivi”

HABER MERKEZİ – Çağdaş Latin Amerika edebiyatının yeni kuşak yazarlarından Valeria Luiselli’nin “Kayıp Çocuk Arşivi” adlı romanı Siren Yayınları’ndan çıktı. Yazar Amerikan yol romanı geleneğini devam ettirse de, kitabın arka planında Meksika-Amerika sınırındaki mülteciler ve kaybedilmiş çocuklar ile Amerika yerlilerinin hikayeleri, bir diğer deyişle “Amerika’nın günahları” anlatılıyor.

Meksikalı yazar Valeria Luiselli’nin yeni romanı “Kayıp Çocuk Arşivi”, Seda Ersavcı’nın tercümesi ile Siren Yayınları’ndan çıktı.

Çağdaş Latin Amerika edebiyatının yeni kuşak yazarlarından Luiselli’nin romanı özünde bir yol hikayesi ancak, Amerikan yol romanı geleneğini devam ettiren yazar, bunu kendine özgü bir şekilde yapıyor.

Bir erkek ve bir kadın, içerisinde çocuklarının da bulunduğu arabayla ABD’den Meksika sınırına doğru hareket ediyor. Bu seyahat boyunca onların geçmiş hikayelerini dinleyen okur, arka planda ise Meksika-Amerika sınırındaki göçmen, kayıp ve kaybedilmiş çocuklar ile Amerika yerlilerine şahitlik ediyor.

Yani roman “Amerika’nın günahlarını da anlatıyor” ama sadece mültecilerle ilgili de değil.

Kurmaca ile hakikati iç içe geçirirken, belgelerle ilerliyor yazar ve bu belgelerin içinde gerçek olanlar da var kurmaca olanlar da.

Romanın isimsiz kahramanları yolculuk esnasında takip ettikleri şeyleri belgeliyor.

“‘Kayıp Çocuk Arşivi’ doğudan batıya, Amerika’nın bir ucundan diğerine uzanan geniş güzergâhı ele alıyor ve okurunu soluksuz bırakan sürprizleri, hakikatleri, mucizeleriyle çağın ruhunun bir dökümünü çıkarıyor. Öyle bir arşiv ki bu, bir ailenin dağılışını, bir ilişkinin çıkmazlarını ve kardeşlik bağının kuvvetini göstermekle kalmıyor, Batı medeniyetinin dehşetengiz panoramasına ait duvarlara çarpan insanların ve insanlığın, sağ kalmak için ödediğimiz bedellerin, kayıpların ve kayıpların geride bıraktığı boşlukların belgesini, hikâyesini barındırıyor.”


 

Previous post
74 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı
Next post
Tüketici güven endeksi diplerde