Ana SayfaGüncelErdoğan: Suriye için zirveye ev sahipliği yapabiliriz

Erdoğan: Suriye için zirveye ev sahipliği yapabiliriz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ekim ayında İdlib ve mülteciler konusunda Fransa, Almanya ve Rusya’nın da katılımıyla dörtlü bir zirveye ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters’a verdiği özel röportajda Ekim ayında Suriye ve özellikle İdlib konusunun görüşüleceği dörtlü bir zirve yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, zirveye Fransa, Almanya, Rusya ve Türkiye’nin katılacağını belirtti.

Zirveye ev sahipliği yapabileceklerini dile getiren Erdoğan, Ekim ayındaki dörtlü zirvede İdlib’i ele alacaklarını, Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’ konusunda da farklı adımlar beklediğini aktardı.

“Koalisyon güçleri için de Almanya ve Fransa, daha farklı bir adım atsınlar. Bu ülkelerin hepsi güvenli bölge konusuna sıcak bakıyorlar ama adım atmaya gelince yanaşmıyorlar.
“20 km derinlikte bir güvenli bölge oluşturmakla bizdeki mültecilerin kendi topraklara dönmesini sağlayacaktır. Benim yaptırdığım çalışmalarda, 250 metrekarelik konutlar yapalım. Bu insanlar oralarda eksin biçsin…
“Bir mülteciler şehri, hepsine barınacağı böyle bir yeri ayarladığımızda tarihe not düşeriz. Bunun güvenliğini ve lojistiğini bu ülkeler sağlamış olur. Terör gruplarından da koruma altına almış olur. Bu, benim onlara teklifim olmuştur.”

Bir kez daha “güvenli bölge” oluşturmak için gerekirse tek başına hareket etmeye hazır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda destek verilmemesi halinde Suriyeli mülteciler için Avrupa’ya “kapıları açma” tehdidini de yineledi.

Ankara’dan “operasyon” mesajları

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Malatya’da yaptığı açıklamada “Anlaşılan o ki müttefikimiz bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz” demişti.

Erdoğan ‘güvenli bölge’ için bir de tarih vermişti: “Eylül ayı bitmeden Fırat’ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fırat’ın doğusundaki TSK askerleri ile ABD askerlerinin çıktığı devriye dışındaki adımları “kozmetik adımlar” olarak nitelemiş ve ABD’yi “terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefik” olarak tanımlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’ ile ilgili Ortak Harekat Merkezi kurulduğunu söyleyerek, “Bizim amacımız güvenli bölge oluşturmak. Münbiç’tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz” demişti.

Bu arada Türkiye ile ‘güvenli bölge’ konusunda varılan mutabakat sonrası ABD sınırda hem TSK hem de Demokratik Suriye Güçleri ile ‘ortak devriye’ turları attığı haberlere yansımıştı.


Karınca, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi
Previous post
Almanya vatandaşına Türkiye’de 6 yıl hapis cezası
Next post
Nusaybin Davası tutuklularından Ramazan Eroğlu akıl sağlığını yitirmek üzere