Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘AB ile vize serbestisi’ genelgesi

Erdoğan’dan ‘AB ile vize serbestisi’ genelgesi

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yayımlanan bir genelge ile “AB ile vize muafiyeti için gerekli kriterlerin karşılanmasını hızlandırın” talimatını verdi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyeti için gerekli kriterlerin karşılanması için yapılan çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.

Talimat, Erdoğan’ın imzasıyla bugün resmi gazetede yayımlanan genelgede yer alıyor.

Bu genelgede Erdoğan, Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan ‘vize serbestisi diyaloğu süreci’ çalışmalarına hız verilmesi ve teyit edilen kriterlere yönelik çalışmaların sürekliliğinin sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Genelgede, vize serbestisi diyaloğu süreci çerçevesinde, AB ile yürütülecek müzakerelerin Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı eşgüdümünde yapılacağı belirtilirken;  Adalet ve İçişleri bakanlıklarının bu süreçte rol üstlenmesi isteniyor.

Türkiye ile AB arasında, 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile eşzamanlı olarak Vize Serbestisi Diyaloğu süreci başlamıştı.

Ancak Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için AB bazı kriterleri şart koşuyor.

Bunlardan biri de terörle mücadele yasasının yumuşatılması şartı. Brüksel; organize suç ve terör tanımının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AB standartlarında “kişi güvenliği ve özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü ile uyumlu hale getirilmesi”ni talep ediyor.

Yine yolsuzlukla mücadele, Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) ile işbirliği, kişisel verilerin korunması yasasında yeni düzenleme, AB ülkeleri ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi de AB’nin kriterlerinden.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mart ayında AB yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin sonrasındaki açıklamasında vize muafiyeti için 72 kriterden sadece 6 kriter kaldığını söylemişti.

Previous post
Tutuklu sanatçı Hozan Cane'ye “Cumhurbaşkanına hakaret”ten de hapis cezası
Next post
İstanbul'da işçileri taşıyan minibüs devrildi: Beş kişi yaralandı