Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması: Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açarız

Erdoğan’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması: Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açarız

HABER MERKEZİ – “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geriye dönüş yoktur” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’ konusunda ise “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

AKP’nin 10 milyonun üzerinde üyesinin olduğunu ifade eden Erdoğan, “Üye sayımızda, yüzde 95’ten fazlası vefatlardan kaynaklanan yaklaşık 290 bin kişilik bir eksilme olduğunu” söyledi.

“Başkanlık sistemi”nde dönüş olmayacağını söyleyen Erdoğan, “CHP ve ortakları içine sindirse de sindirmese de artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geriye dönüş yoktur” dedi.

“Eylülün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz kusura bakmayın” ifadelerini kullandı.

“İdlib’deki gelişmeler sayıları milyonları bulacak bir tehdidi öne çıkardı. Fırat’ın doğusu ile Suriye topraklarını da güvenli hale getirmeye çalışıyoruz. Tüm gelişmeler bizim istediğimiz güvenli bölge ile muhataplarımızın arasındaki güvenli bölge arasında ciddi farklar olduğunu gösteriyor.
“Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki duruma daha fazla seyirci kalma durumu yoktur. Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız.”

“Güvenli bölge” mutabakatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusunda Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgeye operasyon gerçekleştireceğini defalarca yinelemişti.

Operasyona karşı olduğu yönünde açıklamalar yapan ABD, bir dizi görüşme sonrası Türkiye ile “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması konusunda mutabık kalındığını duyurmuştu.

Ankara, ABD ile “güvenli bölge” kurulmasına yönelik çalışmalardan sonuç alınamaması hâlinde tek başına harekete geçeceğini belirtiyor.

Dolar yükseldi

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “güvenli bölge” ile ilgili sözlerinin ardından dolar/TL kuru 5.70 düzeyini geçti.

Bloomberg verilerine göre, dolar dünkü kapanış düzeylerinin yüzde 0.5 üzerinde işlem görüyor.

Dolar/TL kuru, saat 10.35 itibarıyla 5.69 düzeyinde bulunuyordu.