Ana SayfaGüncelErdoğan’dan töreni boykot eden barolara tepki, Feyzioğlu’na tebrik

Erdoğan’dan töreni boykot eden barolara tepki, Feyzioğlu’na tebrik

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni’ni Saray’da yapıldığı için boykot eden baroları hedef aldı, “Birtakım barolar adli yıl açılışını sırf mekandan dolayı provoke ediyor” dedi. Törene “Vatan söz konusu ise gerisi teferruattır” diyerek katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise Erdoğan’dan ‘tebrik’ aldı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada törene katılmayan baroları hedef aldı.

Töreni boykot eden 43 baroya tepki gösteren Erdoğan baroları “bağnaz” ve “provokatif” olarak nitelendirdi.

Erdoğan buna karşın törene katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i tebrik etti.

Erdoğan, “Yargıtay ve TBB Başkanımızı, bu bağnaz ve provokatif dayatmalara karşı gösterdikleri dirayetli ve demokratik duruş sebebiyle tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış Töreni’nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise “‘Vatan söz konusu ise gerisi teferruattır’ dediğimiz için bugün buradayız” diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Cirit’in hedefinde ise AB vardı: “AB raporu değersiz bir kağıt parçasıdır. Türk yargısına algı sistematik bir şekilde sürdürülmektedir. AB tutumuyla Türk yargısı önünde değer kaybetmiştir.”

“Kuvvetler ayrılığı fikrine bağlıyız” iddiası

Konuşmasında ayrıca kuvvetler ayrılığı fikrine hep bağlı kaldıklarını iddia eden Erdoğan, konuya dair şunları kaydetti:

“Yasamanın, yürütmenin ve yargının kendi içlerinde bağımsız bir şekilde çalışması, hepsinin de anayasada cumhurbaşkanına verilen ‘devletin başı’ misyonu etrafında birlikte hareket etmelerine mani değildir.
“Kuvvetler ayrılığı prensibinin denge yerine çatışma anlayışla yorumlanması ülkeye ve millete fayda değil zarar getirir. Devlet sisteminde illa bir üstünlük aranacaksa bu ancak anayasanın ve orada tezahür eden milli egemenliğin üstünlüğü olabilir.
“Yeni yönetim sistemimizde yürütmenin de temsilcisi olan cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığı konusunda yöneltilen ithamların çoğu temelsizdir. Yargı üzerinden, milletten ve hukuktan aldığı yetkiyle görevini yapan yürütme erki ile onun temsilcisi olan cumhurbaşkanına saldırmak, aslında doğrudan siyasal alanı hedef almaktır.”

Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne dair de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “AB organları her ne kadar ülkemize karşı açıkça ayrımcı bir tutum içindeyse de biz bu reform belgesiyle aynı zamanda tam üyelik yükümlülüklerimize olan bağlılığımızı da göstermiş oluyoruz” dedi.

Erdoğan, Yargı Reformu’nu ‘kısa sürede hayata geçirmekte kararlı olduklarını’ ifade etti.

Previous post
Nedeni HES: Baraj kapakları kapatıldı, Cizre 5 gündür susuz
Next post
AİHM'in kararı öncesi: Demirtaş ve avukatları duruşmaya katılmayacak