Ana SayfaGüncelEski milletvekili Mülkiye Birtane tahliye edilmedi

Eski milletvekili Mülkiye Birtane tahliye edilmedi

HABER MERKEZİ – Tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili ve DTK Divan Üyesi Mülkiye Birtane yargılandığı davanın duruşmasında sağlık sorunlarının ağırlaştığını belirtti. Mahkeme ise ‘kuvvetli suç şüphesi’ bulunduğunu ileri sürerek Birtane’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kars’ta Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri gerekçe gösterilen ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava kapsamında tutuklanan DTK Divan Üyesi ve HDP Kars eski milletvekili Mülkiye Birtane’nin yine DTK faaliyetleri gerekçesiyle “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle birleştirilen dosyaların ilk duruşması yapıldı.

Birtane’nin kaldığı cezaevinden SEGBİS ile bağlandığı duruşmada, avukatları Mehdi Özdemir, Emel Sayın ve Pirozhan Karali hazır bulundu.

Duruşmayı Birtane’nin ailesi, HDP Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz ve İmam Taşçıer izledi.

Duruşmada konuşan Birtane daha önce verdiği ifadeleri tekrarlayarak, “10 aya yakındır tutukluyum, kalp ve tansiyon rahatsızlığım var. Bu rahatsızlıklarım ilerlemiş boyutta. Bu hususta ayrıntılı bilgi belgeler dosya arasındadır. Gerek uzun tutukluluk süresi gerekse sağlık sorunları nazara alınarak tahliyemi talep ediyorum” dedi.

İddia makamı dosyaya ilişkin eksik hususların giderilmesini talep etti ve suçun vasfı, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçilen süre, suçun Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100/3 Maddesi, katalog suçlardan oluşu, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin oluşunu öne sürerek tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

‘Sağlık durumu tutuklulukta kötüleşir’

İddia makamının mütalaasına karşı savunma yapan Birtane’nin avukatı Emel Sayın ise mütalaaya katılmadıklarını belirterek Birtane’nin sağlık durumunun tutuklulukta daha fazla kötüleşeceğine dikkat çekti.

“Müvekkilim birkaç kez kanser tedavisi görmüş olup, tutuklanmadan önce de kanser taraması için bir teste tutulacaktı. Bu hususa ait hastane evrakı dosya içerisindedir. Kaldı ki müvekkil halihazırda yüksek tansiyondan da mustarip olup, Elazığ yerel imkânları müvekkilimin sağlığına kavuşması için de yeterli değildir. Şu anda hastaneye dahi gidememektedir. Beraat etme hali kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyoruz.”

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların tahliye taleplerini reddederek, kuvvetli suç şüphesi, öngörülen ceza miktarı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Birtane’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.


Kaynak: Mezopotamya Ajansı