Ana SayfaDünyaFaslı kadınlardan evlilik dışı cinsel ilişki ve kürtajı cezalandıran yasaya karşı manifesto

Faslı kadınlardan evlilik dışı cinsel ilişki ve kürtajı cezalandıran yasaya karşı manifesto

HABER MERKEZİ – Fas’ta evlilik dışı cinsel ilişki ve “yasa dışı” kürtajı cezaya tabi tutan 490 sayılı yasaya karşı 490 kadın bir manifesto hazırlayarak, imzaladı.

Fas’ta kadınlar, evlilik dışı cinsel ilişki ve “yasa dışı” kürtajı cezaya tabi tutan yasaya karşı bir manifesto hazırladı.

490 sayılı yasaya karşı hazırlanan manifestoya 490 kadın imza attı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre “Biz Fas vatandaşları, yasa dışı olduğumuzu ilan ediyoruz” başlıklı manifestoda imzacılar, “adil olmayan, köhnemiş yasayı kendilerinin de ihlal ettiğini” ifade ettiler.

Manifestoda Fas toplumunun değişime hazır olduğuna inandıklarını belirten kadınlar, siyasi liderler, karar alıcılar ve hukukçuları bireysel özgürlükler alanında ileri yönde adım atmaya çağırdı.

Manifesto, evlilik dışı ilişkiden hamile kalarak kürtaj yaptırdığı için yargılanan Faslı gazeteci Hacer Reysuni’nin duruşmasıyla aynı gün yayımlandı.

28 yaşındaki gazetecinin Sudanlı erkek arkadaşının yanı sıra bir doktor, bir hemşire ve bir hastane görevlisi bir ay önce gözaltına alındı.

Her gün yüzlerce kadın kürtaj oluyor

Fas’ta yalnızca annenin hayati tehlikesinin bulunması durumunda kürtaja izin veriliyor. Ülkede her gün 600 ila 800 yasa dışı kürtaj yapıldığı tahmin ediliyor.

Fas’ta sadece geçen yıl binlerce kişi evlilik dışı cinsel ilişkiden yargılanmış, 170 kişi eşcinsel oldukları gerekçesiyle ve 73 kişi de kürtaj nedeniyle hakim karşısına çıkmıştı.




Önceki Haber
Türkiye dahil 5 ülke BM'ye şikayet edildi: 'Çocuk haklarını ihlal ediyorlar'
Sonraki Haber
Reyhanlı'da mültecileri taşıyan askeri araç devrildi: Altı kişi yaşamını yitirdi