Ana SayfaDünyaFed yine faiz düşürdü

Fed yine faiz düşürdü

HABER MERKEZİ – ABD Merkez Bankası, son iki ayda ikinci kez indirime kararı alarak politika faizini 25 baz puan düşürdü.

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranlarında beklentiye paralel olarak 25 baz puanlık faiz indirimine gitti.

Böylece ABD Merkez Bankası’nın Fed fonlama faizi yüzde 1.75 – 2.00 aralığına çekildi.

Bu, son iki aydan daha az bir zamanda yapılan ikinci faiz indirimi oldu. Temmuz ayı sonunda da 11 yılın ardından faizlerde 0,25’lik indirime gidilerek, fonlama faiz oranı 2.00 – 2.25 aralığına çekilmişti.

Trump’tan tepki

Bankadan konuyla ilgili yapılan açıklamada, söz konusu faiz indirimi kararında ‘küresel gelişmeler ve yatay enflasyonun’ etkili olduğu belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin bu kararı oy birliğiyle almadığı, FED Başkanı Jerome Powell da dahil yedi üyesi indirimden yana oy kullanırken, iki üyenin oranda değişiklik yapmama, bir üyenin ise daha fazla indirimden yana oy kullandığı kaydedildi.

Karara ABD Başkanı Donald Trump tepki gösterdi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Jay Powell ve Fed yeniden başarısız oldu. Ne “yürek”, ne şuur ne de vizyon var! Berbat bir iletişimci” dedi. ABD Başkanı Fed’den daha fazla faiz indirimine gitmesi yönünde baskı yapıyordu.

İktisatçılar ne diyor?

Faizlerin indirilmesi, işletmeler ve tüketiciler için kredi alımını daha ucuz kılıyor.

Öte yandan Fed’in aldığı faiz kararının etkileri yalnızca ABD’de değil, uluslararası yatırım akışlarını, döviz kurlarını ve faiz oranlarını etkilediği için diğer ülkelerde de görülüyor.

Konuyu değerlendiren iktisatçılar şunları kaydediyor:

Ümit Akçay

“ABD’de garip şeyler oluyor. Fed, yaptığı açıklama ile gerekçelendiremediği bir faiz indirimi yapıyor, hemen ardından Başkan Trump’ın hışmına uğruyor ve maalesef bu olanlar hepimizi ilgilendiriyor!”

Banu Kıvcı Tokalı 

“Fed üyeleri arasında para politikasının desteğinin boyutu hakkında fikir ayrılığı gözleniyor. 2020 yılı için de faiz indirimlerinin devam edebileceğine dair bir sinyal bulunmuyor. Fed in önceki dönemlerde öne çıkan ‘verilere bağlı’ politika yaklaşımının yerini, ‘küresel ve ticaret savaşları gelişmeleri’ almış görünüyor. Tabii seçim döneminde ‘politika’ faktörünün de ayrı bir yeri bulunuyor.”

Uğur Gürses

“Fed ‘artık bitti’ diyor. Buraya kadarmış…”

Karınca, BBC Türkçe
Previous post
Ankara’da Fadime Tekin boşandığı erkek tarafından bıçaklandı, kadınlar sokağa çıktı
Next post
Kemikleri bulunan kişi için “sağ”, JİTEM için “var ama yok” denildi