Ana SayfaEkonomiGelir ve yaşam koşulları: En yüksek İstanbul’da, en düşük Hakkari’de

Gelir ve yaşam koşulları: En yüksek İstanbul’da, en düşük Hakkari’de

HABER MERKEZİ – TÜİK’in 2018 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarına göre; en yüksek gelir İstanbul’da görülürken, en düşük ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de. Yine, gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu il İstanbul iken, en düşük olduğu iller ise Malatya, Elazığ, Bingöl ve Dersim oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2018′ yılı sonuçlarını açıkladı.

2018 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2017 yılını referans alınarak hazırlandı.

Gelir hesaplamalarında, haneleri karşılaştırılabilir hale getirmek için hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri kullanıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2018 yılında 24 bin 199 TL iken, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) 2. Düzey bölgeleri itibarıyla en yüksek olduğu bölge, 34 bin 912 TL ile İstanbul oldu.

Bu bölgeyi, 29 bin 952 TL ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve 29 bin 847 TL ile Ankara izledi.

Ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 10 bin 965 TL ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari, 11 bin 204 TL ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve 11 bin 357 TL ile Urfa, Diyarbakır şeklinde sıralandı.

Gelir eşitsizliği en fazla İstanbul’da

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor.

Gini katsayısı Türkiye’de 2018 yılı itibarıyla 0,408 iken, bu değerin en düşük olduğu bölgeler; 0,305 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Dersim, 0,308 ile Zonguldak, Karabük, Bartın ve 0,313 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt oldu.

Gini katsayısının en yüksek olduğu bölgeler ise 0,444 ile İstanbul, 0,402 ile Adana, Mersin ve 0,401 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli oldu.

Göreli yoksulluk oranı

Her bölge için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 13,5 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, yüzde 12,7 ile İstanbul ve Adana, Mersin ve yüzde 12,4 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop oldu.

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 5 ile Antep, Adıyaman, Kilis, yüzde 7,2 ile Zonguldak, Karabük, Bartın ve yüzde 7,7 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Dersim bölgeleri şeklinde sıralandı.

Diğer bir yoksulluk sınırı olan medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak hesaplanan gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 21 ile İstanbul, yüzde 20,4 ile Adana, Mersin ve yüzde 20,1 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli oldu.

Bu oranın en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 11,9 ile Zonguldak, Karabük, Bartın, yüzde 13,2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 13,4 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Dersim oldu.

Previous post
8. Sarıyer Edebiyat Günleri'ne geri sayım başladı
Next post
Urfa'da elektrik akımına kapılan işçi yaşamını yitirdi