Ana SayfaDünyaGüney Afrika’da kadınlar cinsel saldırı ve cinayetlere karşı sokakta: ‘Sıra bende mi?’

Güney Afrika’da kadınlar cinsel saldırı ve cinayetlere karşı sokakta: ‘Sıra bende mi?’

HABER MERKEZİ – Güney Afrika’da kadınlar, son dönemde hızla artan kadın cinayetleri ve cinsel saldırılara karşı sokağa çıktı. Kadınlar, sosyal medya üzerinden de #SıraBendeMi etiketiyle bir kampanya başlattı.

Güney Afrika’da geçtiğimiz hafta 14 yaşındaki lise öğrencisi Janika Mallo, cinsel istismara maruz bırakılıp öldürüldü.

Birkaç gün sonra ise 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Uyinene Mrwetyana isimli kadın cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürüldü. Cinayete ilişkin bir erkek tutuklandı.

Birbiri ardına yaşanan cinsel saldırı ve cinayetlerin ardından kadınlar çeşitli kentlerde sokağa çıkarak tepkilerini dile getirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre eylemlerin yanı sıra sosyal medyada da #AmINext (SıraBendeMi) etiketiyle bir kampanya başlatıldı.

Yükselen tepkiler üzerine Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa cinsel saldırı, istismar ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için bir dizi önlem alacaklarını açıkladı.

Bunlar arasında bu tür suçları işleyenlerin kayıtlı olduğu listelerin kamuoyuna açılması, cinsel saldırılarla ilgili davalara bakan özel mahkemelerin sayısının artırılması ve cezaların yükseltilmesi de var.

Kadın cinayetlerinde 4. sırada

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2016 verilerine göre Güney Afrika, kadın cinayetlerinde dünyada 4. sırada yer alıyor.

Yine 2016 verilerine göre Güney Afrika’da yaklaşık her bin kadından biri öldürülüyor.

Lesoto, Jamaika ve Honduras kadın cinayetlerinde ilk üç sırayı alıyor.

Birleşmiş Milletler özel raportörünün Güney Afrika’da kadına yönelik şiddeti incelediği rapora göre, ülkede her dokuz tecavüz vakasından sadece birinin polise bildirildiği, eğer saldırgan kadının partneriyse bu sayının daha da düştüğü tahmin ediliyor.

Previous post
Kürtçe araştırması: Okuyup yazanların oranı sadece yüzde 18
Next post
Çocuk istismarı: Sanığının cezasında 'iyi hal' indirimi uygulandı, tutuklama kararı verilmedi