Ana SayfaDünya‘Güvenli bölge’: ABD, Kuzey ve Doğu Suriye’ye 150 ilave asker gönderecek

‘Güvenli bölge’: ABD, Kuzey ve Doğu Suriye’ye 150 ilave asker gönderecek

HABER MERKEZİ – ABD basınında yer alan haberlere göre, Trump yönetiminin Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’nin tesisi için ilave asker sevk etmeye hazırlanıyor.

ABD ve Türkiye, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’ oluşturma konusunda mutabakata varıp, ortak devriye faaliyetlerinde bulunuyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD basınında yer alan haberlerde, Washington yönetiminin ‘güvenli bölge’nin tesisi için ilave asker sevk etmeye hazırlandığı belirtildi.

New York Times gazetesi, bölgeye gönderilecek 150 askerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birliklerle birlikte kara devriyesi görevlerini icra edeceğini yazdı.

CNN televizyon kanalının internet sitesinde ise askerlerin bölgedeki diğer ülkelerde bulunan ABD üstlerinden sevk edileceğini ifade etti.

CNN’e konuşan ABD’li bir yetkili nihai kararın henüz alınmadığını da vurguladı.

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık 1000 askeri bulunuyor.

Ankara’dan “operasyon” mesajları

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Malatya’da yaptığı açıklamada “Anlaşılan o ki müttefikimiz bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz” demişti.

Erdoğan ‘güvenli bölge’ için bir de tarih vermişti: “Eylül ayı bitmeden Fırat’ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fırat’ın doğusundaki TSK askerleri ile ABD askerlerinin çıktığı devriye dışındaki adımları “kozmetik adımlar” olarak nitelemiş ve ABD’yi “terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefik” olarak tanımlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’ ile ilgili Ortak Harekat Merkezi kurulduğunu söyleyerek, “Bizim amacımız güvenli bölge oluşturmak. Münbiç’tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz” demişti.

Bu arada Türkiye ile ‘güvenli bölge’ konusunda varılan mutabakat sonrası ABD sınırda hem TSK hem de Demokratik Suriye Güçleri ile ‘ortak devriye’ turları attığı haberlere yansımıştı.


ABD’den hem TSK hem DSG ile sınırda ‘ortak devriye’ turları