Ana SayfaGüncelHDP bildirgesinde ‘kenetlenme’ çağrısı

HDP bildirgesinde ‘kenetlenme’ çağrısı

HABER MERKEZİ – HDP’nin Parti Meclis toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. HDP’li belediyelere atanan kayyumlardan ‘Yargı Reformu Paketi’ dek günemdeki çeşitli konular hakkında değerlendirmelerin yer aldığı bildirgede, “HDP iktidar tarafından tasfiye edilmeye çalışılmaktadır” deniliyor ve “geleceğini demokraside gören tüm güçlere ‘HDP ile kenetlenme’” çağrısı yapılıyor.

Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günleri toplanan Parti Meclisi (PM) sonuç bildirgesi açıklandı.

Toplantıda HDP’li belediyelere atanan kayyumlar, partinin önceki dönem eş genel başkanları hakkında verilen yeniden tutuklama kararı, Suriye’deki gelişmeler ve hükümetin hazırladığı ‘Yargı Reformu Paketi’ ele alınmış.

“İktidarın HDP’yi tasfiye etmeye çalıştığı” kaydedilen açıklamada “geleceğini demokraside gören tüm güçlere ‘HDP’yle kenetlenin’” çağrısı var.

Hükümete ‘Suriye’ çağrısı

HDP Basın Bürosu tarafından basınla paylaşılan sonuç bildirgesi metninde ilkin hükümetin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon mesajları ve Ankara ile ABD arasında sürdürülen “güvenli bölge” mutabakatı hatırlatılarak iktidara şu çağrı yapılıyor:

“Türkiye kayıtsız ve şartsız olarak Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidir. Barışçıl bir politikaya dönüş yapmalı, yeni Suriye’nin inşasında Suriye halklarının kendi siyasi geleceğini belirleme hakkına saygılı olmalıdır.”

Kayyumlar

Bildirgede ayrıca HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından atanan kayyumlara değiniliyor.

“İktidarın HDP’yi yalnızlaştırmaya ve tasfiye etmeye çalışıldığı” kaydedilen açıklamada, “Kayyım darbesine karşı olan, geleceğini demokraside gören herkesi HDP’yle omuz omuza olmaya davet ediyoruz” çağrısı yapılıyor.

“HDP’yi bu saldırılardan korumak, büyütmek ve güçlendirmek bir demokrasi ve vicdan görevidir. Bu bilinç ve kararlılıkla sürdürdüğümüz örgütlenme ve direniş yolculuğumuz sürmektedir. Demokrasi nöbetlerimizi, adalet taleplerimizi, özgürlük direnişlerimizi eş zamanlı olarak aynı coşku ve heyecanla sürdürmeye devam edeceğiz.”

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki yeniden tutuklama kararı

PM bildirgesinde gündeme getirilen bir diğer konu partinin önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi.

Açıklamada, Demirtaş hakkında geçtiğimiz haftalarda verilen tahliye kararı hatırlatılarak, şu ifadelere yer veriliyor:

“Özellikle Demirtaş’ın tahliye edilmesi gereken bir anda alınan bu karar, Türkiye’nin Saray’ın isteklerine uygun kararlar veren bağımlı ve taraflı yargı mekanizmasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tanımadığının ve hukuk dışı yöntemlerle boşa düşürdüğünün utanç verici bir belgesidir. Bu kararla bir kez daha görüldü ki, arkadaşlarımız cezaevlerinde siyasi rövanş amacıyla tutulan siyasi rehinedirler.”

Meclis’e ‘yargı reformu’ çağrısı

Öte yandan bildirgede hükümetin hazırladığı ‘Yargı Reformu Paketi’ ile ilgili değerlendirmelere de yer verilmiş.

Söz konusu paketin ‘demokratik’ olarak nitelendirilemeyeceği belirtilen açıklamada, bütün toplum kesimlerinin katılımının şart koşulduğu bir paket için Meclis’e çağrı yapılıyor.

“Başta yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmak üzere, gazetecileri, siyasetçileri, akademisyenleri, yazarları ‘terörist’ diye damgalayan TMK ve benzer yasalar kaldırılarak, evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda ifade ve düşünce özgürlüğünü, özgür siyaset yapma hakkını güvenceye alacak ve OHAL mağduriyetlerini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmaksızın atılacak adımları demokratik yargı reformu olarak nitelemek mümkün değildir.”
“Yargı, iktidarı ve muhalefetiyle bütün toplumu ilgilendiren bir konudur. Türkiye’nin göstermelik düzenlemelere değil, gerçek reforma ihtiyacı vardır. Bu nedenle başta hukuk örgütleri olmak üzere bütün toplum kesimlerinin katılımıyla hazırlanacak ve uzlaşmayla sonuçlandırılacak bir demokratik yargı reformu için Meclis’i göreve çağırıyoruz.”

Bildirgede, Diyarbakır’daki parti binası önünde bazı ailelerin ‘çocuklarının dağa götürüldüğü’ iddiasıyla yaptığı eylemlere dair ise “Annelerin acılarına son verecek çözüm yeri Meclis, muhatabı iktidardır. Bütün anneleri bir kez daha Meclis’e davet ediyoruz. Meclis’te bütün partilerin içinde yer alacağı bir ‘Çözüm Komisyonu’nun kurulmasını ve sorunun çözülmesine katkı sunulmasını öneriyoruz” deniliyor.

‘Kenetlenme’ çağrısı

Bildirgede son olarak “geleceğini demokraside gören tüm güçlere ‘HDP’yle kenetlenme’” çağrısı yapılıyor.

Açıklamada, “HDP’yi bu saldırılardan korumak, büyütmek ve güçlendirmek bir demokrasi ve vicdan görevidir. Bu bilinç ve kararlılıkla sürdürdüğümüz örgütlenme ve direniş yolculuğumuz sürmektedir. Demokrasi nöbetlerimizi, adalet taleplerimizi, özgürlük direnişlerimizi eş zamanlı olarak aynı coşku ve heyecanla sürdürmeye devam edeceğiz” deniliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Exarcheia’ya dokunmayın: Atina’nın anarşist topluluğu direniyor - Ella Fassler
Sonraki Haber
'Yolsuzluğu ortaya çıkarmak istediği için' açığa alınan öğretmen hayatına son verdi