Ana SayfaGüncelHDP’den hem eylem yapan ailelere hem iktidara çağrı

HDP’den hem eylem yapan ailelere hem iktidara çağrı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da HDP binası önünde çocukları için eylem yapan ailelere seslenen Saruhan Oluç, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekerek, “Bunun konuşulacağı adres Meclis’tir. Gelin Meclis’te iktidar partileriyle görüşme yapın. Biz hazırız bu konuda adım atmaya” dedi. Oluç ayrıca “Perinçek-Erdoğan-Bahçeli’nin desteklediği bazı kuruluşlar provokasyon hazırlıkları içindeler” diyerek uyarıda da bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Ankara’da parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır’da HDP binası önünde çocukları için eylem yapan ailelere dair konuşan Oluç, hem ailelere hem de hükümete çağrı yaptı.

“Orada oturan anneleri ve babaları çok iyi anlıyoruz” diyen Oluç,  bir tek anne ve babanın daha acı çekmemesi için mücadele verdiklerini söyledi.

“Dağda ölen çocukların, asker ve polislerin ölmemesi için mücadele ediyoruz. HDP’nin barış ve demokrasi mücadelesi bunun içindir. Kimse ölmesin diye, HDP yaşam ve barış hakkını en kararlı şekilde savunan partidir. Biz de bütün çocukların evlerine dönmelerini istiyoruz.
“Gelin bu mücadeleyi birlikte sürdürelim, çocukların, kazasız belasız evlerine dönebilmeleri için, hiçbir eve ateş düşmemesi için, gelin bu mücadeleyi birlikte yapalım.”

Müzakerelerin devam ettiği döneme işaret eden Oluç, 2.5 yılı aşkın bu süre zarfında can kaybı yaşanmadığına dikkat çekti.

Sürecin bozulmasında iktidarın sorumluluğu olduğunu vurgulayan Oluç, “Bu süreci savaş politikaları ile bozan kimse, işte çocuklarımızın kaybolmasının ve hayatını kaybetmesinin sorumlusu da odur. İktidardır” dedi, iktidara ve ailelere şu çağrıyı yaptı:

“Bakın, bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor. HDP, Kürt sorunu başta olmak üzere bütün sorunların çözümünde müzakerenin, konuşmanın, diyalogun birincil iş olduğuna kanaat getirmiştir. Uzun yıllardır bunun için mücadele etmektedir. Biz diyoruz ki, hiçbir sorunumuz yoktur ki, konuşarak çözemeyelim. Her sorunumuzu konuşarak çözebiliriz. Biz buna hazırız, defalarca bunu deklare ettik.
“Meclis’te bunu defalarca söyledik, dedik ki ‘Gelin Meclis’te bir komisyon kuralım. O komisyonda Kürt sorununun çözümü için nasıl adımlar atılabilir, gelin bunu konuşalım, değerlendirelim. Ortaklaştığımız konularda barışçıl ve demokratik çözümlerin gerçekleşmesi için birlikte adımlar atalım.’
“Annelere ve ailelere, bir kez daha onları ve durumlarını anlayarak sesleniyoruz: Çözüm istiyorsanız, çocukların dönmesini istiyorsanız -ki sadece Diyarbakır il binamızın önünde oturan anneleri kast etmiyoruz, bütün anne ve babalara sesleniyoruz-, hiçbir çocuğun ölmesini istemiyorsanız, bunun konuşulacağı adres Meclis’tir. Gelin Meclis’te iktidar partileriyle görüşme yapın. Biz hazırız bu konuda adım atmaya.”

PKK tarafından alıkonulan asker ve polis ailelerinin de Diyarbakır’daki eyleme katıldığını hatırlatan Oluç, “Evet, o aileler Meclis’e geldiler, bizimle görüşme yaptılar” dedi ve kendilerinin o zaman ailelere “HDP olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dediğini aktardı.

Oluç, bu sözlerini yineledi ve “Sizin soracağınız yer biz değiliz artık, AKP ve MHP’ye sormanız lazım. ‘Neden çocuklarımızı sağ salim getirmek için, evlerine ulaşmalarını sağlamak için adım atmıyorsunuz’ diye iktidara sormanız gerekiyor” dedi.

Provokasyon uyarısı

HDP’nin insanları demokratik siyasete yönlendirdiğini, partinin bu konudaki tutumunun ‘çok net ve açık’ olduğunu vurgulayan Oluç, çarpıcı bir açıklama da yaptı.

“Bakın, bugün duyuyoruz, okuyoruz; çeşitli kuruluşlar, Perinçek-Erdoğan-Bahçeli ittifakının, bu üçlünün desteklediği kimi kuruluşlar provokasyon hazırlıkları içindedirler. İktidara sesleniyoruz, bu provokasyon hazırlıklarına yol vermeyin. Şimdiden söyleyelim ki, yapılacak provokasyonlarda ortaya çıkacak sorunların tek sorumlusu iktidardır.”

Adalet Bakanı’na Cumartesi Anneleri hatırlatması

Oluç ayrıca Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “Diyarbakır’daki annelerin sesini ortadan kaldıramayacaksınız. Bu çığlık asla kesilmeyecektir. Çocukların dağa değil okula gitmesi için her türlü desteği yapacağız” açıklamasına da tepki gösterdi.

Oluç, “Adalet Bakanı belki sadece o annelerin çığlığını duyuyor olabilir ama bizler bütün annelerin çığlıklarını duyuyoruz” dedi ve Gül’e bazı sorular sordu:

“Cumartesi Annelerine karşı ağır saldırıları yapan biz miydik? İktidar değil miydi? İçişleri Bakanı değil miydi? Onlarca yıldır Galatasaray’da barışçıl bir şekilde oturan ve kayıp çocuklarını arayan Cumartesi Annelerini zorla, şiddet kullanarak oradan kaldırıp başka yere gitmelerini sağlayan ve açıklama yapmalarını engelleyen biz miydik? Adalet Bakanı o günleri unuttu mu?”



Önceki Haber
ABD’den Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına 'keyfi gözaltı’ uyarısı
Sonraki Haber
Canan Kaftancıoğlu'na 9 yıl 8 ay hapis cezası