Ana SayfaÇeviri“Hiçbir hükümet bizim için gezegeni kurtarmayacak”

“Hiçbir hükümet bizim için gezegeni kurtarmayacak”

HABER MERKEZİ – Bugünden başlayarak yüz binlerce insan iklim değişikliğine dikkat çekmek ve iklim krizine daha ciddi yaklaşılması için hükümetlere çağrı yapmak amacıyla dünya genelinde sokaklarda. Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında yapılan etkinliklerde dağıtılmak üzere hazırlanan bir bildiriyi Türkçeleştirdik. “Hiçbir hükümet bizim için gezegeni kurtarmayacak” başlıklı bildiriyi paylaşıyoruz.


Çeviri: Evren Toprak


Sonunda insanlar, hükümetleri 21. yüzyılda insanlığın en ciddi tehdidi olan iklim krizini ele almaya çağırmak için sokakları dolduruyor. Bu zamanı çoktan gelmiş bir adım. Ancak, bu sorunu yaratan toplumun kesiminin ta kendisine ricada bulunmak neye yarayacak? Zaman zaman, devletin ihtiyaçlarımıza hizmet etmek için değil, bu krizin nedenlerinden kâr sağlayanları koruduğunu öğrendik.

Politikacıları ve yöneticileri iklim krizini ele almaları için baskı altına almanın en etkili yolu ne yapamazlarsa kendimizin yapacağını göstermektir. Bu, fosil yakıt ekonomisini kendimiz kapatmaya yönelik yeterliği inşa etmek için “şiddet içermeyen” sembolik temsillerin ötesine geçmek anlamına gelir. Bunun yerini hiçbir medya ilgisi veya ilerici söylem tutamaz. Bu yeterliği inşa etmeyi başaramazsak, daha az yıkıcı teknolojilere geçme zamanının fosil yakıt ekonomisinden kâr edenler tarafından belirleneceğinden emin olabiliriz.

Yakın zamandaki toplumsal hareketlerden birkaç örnek ekonomiyi bizlerin durdurma gücü olduğunu gösteriyor.

2011-2012 yıllarında Occupy Hareketi, onbinlerce insanın yukarıdan aşağıya örgütlenmeden karar alabileceğini, ihtiyaçlarını kolektif olarak karşılayabileceğini ve devasa gösteriler yapabileceğini gösteri. Eylemin bir gününde, katılımcılar Batı Yakası’nda limanları açıp kapatarak, koordineli ablukaların küresel enerji ve emtia tedarik zincirini bozabileceğini teyit ettiler.

2016 yılında, yerli toprağı ve suyunu tehdit eden şirket projesi Dakota Access Boru Hattı’na karşı mücadele etmek için bir araya geldi. On binlerce kişi inşaatı engellemek için bir kamp ağı kurarak, yeni bir yaşam ve birlikte mücadele biçimi ortaya koydu. Obama yönetimi boru hattını iptal ederek birçok işgalcinin evine gitmesine gitmesine neden oldu, fakat Trump yönetimi yeniden başlattı – ve bizim için bir şey yapacağına dair hükümete hiçbir zaman güvenmememiz gerektiğini teyit etti.

Fransa’da işgalciler, la ZAD’daki (Korunması Gereken Bölge) yeni havalimanı inşaatına engel oldu. Çiftçiler anarşistler ve çevreciler ile bir araya gelerek, mücadele için altyapıyı temin edecek özerk köy kurdu. Yıllar süren mücadelenin ardından Fransız hükümeti pes etti ve havaalanını iptal etti.

Çeşitli mücadelelerde trenlerin durdurulduğunu gördük. Washington, Olympia’da anarşistler, 2016 ve 2017 yıllarında hidrolik kırılma propantları taşıyan treni engelleyerek, şirketin emtia taşımasını durdurdu. Kentucky’nin Harlan ilçesinde, Black Jewel şirketinin işçilere borçlu olduğu maaşı ödemeyi reddetmesi üzerine kömür madencileri kömür taşıyan bir treni durdurdu. Küresel fosil yakıt ekonomisinin tedarik zincirindeki önemli bir düğümü açmak sadece birkaç düzine insan alır. Daha büyük ölçekte neler yapabileceğimizi düşünün!

Hükümetler ekonomiyi sömürenlerden korumaya hizmet ediyor. Devlet, tahliye etmek, denetlemek, savaş açmak, tahakküm etmek ve her şeyden öte varlıklı azınlığın mülkünü savunmak için var. İklim değişikliğinin tehlikeleri yıllardır biliniyor, fakat hükümetler buna karşı çok az tepki verdi, bunun yerine petrol için savaşmaya, iklim mültecilerini dışarıda tutmak için sınırları askerileştirmeye ve bizim tek umudumuz olan türde sistemsel değişimi getirebilecek sosyal hareketlere saldırmaya odaklandı.

Kapitalist ekonomi kelimenin tam anlamıyla bizi öldürüyor. Kapatılması işlemine başlayalım.


Kaynak: CrimethInc



Önceki Haber
5 Haziran katliamı davası: Davutoğlu'nun dinlenmesi 'katkı sağlamaz' denilerek reddedildi
Sonraki Haber
Bloomberg muhabirleri dahil 38 kişinin yargılandığı davada beraat talebine ret