Ana SayfaGüncelİbrahim Ayhan mezarı başında anıldı

İbrahim Ayhan mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden eski HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, mezarı başında anıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski milletvekili İbrahim Ayhan, geçtiğimiz yıl Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

TBMM 24, 25 ve 26’ncı dönem milletvekilliği yapan İbrahim Ayhan, 5 Ekim 2010’da ‘KCK davası’ kapsamında tutuklanmış, 3 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulması sonucu tahliye edilmişti.

Ayhan, vefatının birinci yıl dönümünde Urfa’nın Siverek ilçesindeki NATO Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı.

Anmaya HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul, Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nimetullah Erdoğmuş ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile parti yöneticileri ve Ayhan’ın ailesi katıldı.

Anmanın yapılacağı mezarlık polis ablukasına alınırken, bu duruma tepki gösteren Ayhan’ın annesi Zekiye Ayhan “Oğlumun mezarından bile korkuyorlar. Oğlum zulümden kaçtı. Onun hiçbir şeyi yoktu” dedi.

Anma etkinliğinde Mızraklı, “Bize yatağımızda ölmek yok” diyerek konuşmasına başladı.

“Ya cezaevinde kaybettiklerimiz ya da sürgünde kaybettiklerimiz, burada arkadaşlarımız ile buluştuk” diyerek devam eden Mızraklı, şunları söyledi:

“Ülkesinde barışı, demokrasiyi, eşitliği ve kardeşliği demokratik mücadele yolu ile sağlama çabaları hapislerle, cezalarla, itibarsızlaştırmalarla, soruşturmalarla karşılaştı. Dün bunun bir kez daha örneğini yaşadık. Selahattin Demirtaş’ın bırakılması hukuken zaruri bir durum iken yeni tutuklama kararları ile bırakılmıyor. Eğer İbrahim bu ülkede hukuka güvenseydi sürgün yollarında ölmezdi.”

Mezarı başında anılan Ayhan için daha sonra Siverek Paris Toplantı Salonu’nda da bir anma etkinliği düzenlendi.

Buradaki anmada Ayhan’ın yaşamını konu alan belgesel film gösterimi yapıldı.

TBMM 24, 25 ve 26’ncı dönem milletvekilliği yapan İbrahim Ayhan, 5 Ekim 2010’da ‘KCK Davası’ kapsamında tutuklanmış, 3 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulması sonucu tahliye edilmişti.

Previous post
Leyla Aydemir cinayeti davası: Baba şikayetini çekti, amca Aydemir tutuklandı
Next post
Erdoğan'dan 'yeniden tutuklama' kararlarına dair açıklama: Bunları bırakamayız