Ana SayfaEkolojiIlısu Barajı’nın hedefindeki Oymataş Köyü sakinleri: Göç etmek istemiyoruz

Ilısu Barajı’nın hedefindeki Oymataş Köyü sakinleri: Göç etmek istemiyoruz

HABER MERKEZİ – Hasankeyf’i ve çevresindeki birçok yerleşim yerini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı, Oymataş Köyü’nü de sular altında bırakacak. Köy sakinleri göç etmek istemediğini belirtiyor.

12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf, içinde bulunduğu Dicle Vadisi’yle, 50 yıllık ekonomik ömre sahip Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmakla karşı karşıya.

Baraj nedeniyle su altında kalacak 199 yerleşim yerinden biri de Oymataş (Bêdia) köyü.

Batman Çayı ve Dicle Nehri’nin birleştiği nokta civarında bulunan köy, tarihi yapıları ve doğal güzelliğiyle biliniyor.

Eski kilise ve dev mağaralarıyla tanınan tarihi köyün bir kısmı su altında kalacak.

Evlerin bedeli dahi ödenmemiş

Oymataş köyü sakinleri, evlerinin ve arazilerinin su altında kalacak olmasının tedirginliğini yaşıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre köy sakinlerinden Adnan Taner, köylerinin 35 haneden oluştuğu ve çoğu evlerin su altında kalacağını dile getirdi.

Köylerinin tarihinin net olarak bilinmediğini ve bölge köylerinden en çok tanınan köyler arasında olduğunu ifade eden Taner, köylerinin su altında kalmasını istemediğini kaydetti.

Büyüklerinin su ve mağalar için buraya yerleştiğine dikkat çeken Taner, “Bizi buralardan kovuyorlar. Bizi mağdur ettiler. Evlerimizin bedelini dahi ödemediler. En verimli topraklarımızı bugün devlet su altında bırakıyor. Tüm atalarımızın mezarları da su altında kalacak. Biz tüm atalarımızı burada bırakıp gidiyoruz. Devletten bir beklentimiz yok, sadece hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Köy halkı göç etmek istemiyor

İsmail Taner ise yetkililerin kendilerini evsiz bırakacağını hatırlatarak, “Uzmanlar buranın Hasankeyf tarihi ile eş değer olabileceğini söylüyor. Tüm tarih ile birlikte bizim de anılarımız su altında kalıyor. Yurdumuzu terk etmek istemiyoruz. Buradan ayrılmak istemiyoruz, hepimiz akrabayız” dedi.

Baraj projesinin iptal edilmesini isteyen Taner, turizm, hayvancılık ve tarımla daha fazla ülke ekonomisinin kalkınacağını ifade etti. “Siz bu toprakları su altında bırakırsanız ekonomi de çökecektir” diyen Taner,  topraklarımızı bırakıp göç etmek istemediklerini kaydetti.

Köy sakinlerinden İlaf Yıldız ise köylerinin su altında kalması ile birlikte mera alanlarının da yok olacağına ve hayvanlarını otlatacak sahalarının kalmayacağını belirtti.

Konu hakkında Hasankeyf Koordinasyonu bir rapor hazırlamıştı.

Raporda 90’lı yıllarda zorla yerlerinden göç ettirilip Diyarbakır ve Batman gibi bölge kentlerine gelen yüz binlerce insanın sorunları hala büyük oranda çözülmemişken gelecek yeni bir göç dalgasının kentleri daha da zor duruma sokacağı belirtiliyordu.


Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan zorla yerinden edilecek

Previous post
Martin Scorsese’yle Al Pacino’yu ilk kez bir araya getiren film: “The Irishman”
Next post
63 bin çocuğa tarihi geçmiş aşı yapılmış