Ana SayfaGüncelİlk tutuklanan barış akademisyenleri de beraat etti

İlk tutuklanan barış akademisyenleri de beraat etti

HABER MERKEZİ – “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen akademisyenler Esra Mungan, Meral Camcı, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy beraat etti.

Barış İçin Akademisyenler’in yayımladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için yargılanan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy beraat etti.

Davanın 23 Mayıs’ta görülen son duruşması akademisyenler Meral Camcı ile Esra Mungan’ın avukatı mazeretli ve Muzaffer Kaya ile Kıvanç Ersoy’un esasa karşı savunmalarını sunmaları için başlatılan istinabe işlemlerinin beklenmesi için 15 Ekim’e ertelenmişti.

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış İçin Akademisyenler hakkında verdiği “hak ihlali” kararına atıf yaparak celse arasında akademisyenlerin beraatine karar verdi.

Kararı, Twitter üzerinden paylaşan Meral Camcı, “‘Tahliye yetmez, beraat’ dediğimiz o günden bugüne 3,5 yıl oldu. Bugün itibarıyla beraat… Bize ait olanı biz aldık. Onlar vermedi, biz bizim olanı aldık. Omuz omuza haklı bir mücadeleyi sürdürmenin ve haksıza hukuksuza biat etmemenin onuru ve sevinci bize kaldı” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere bölge illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 2016 yılının Ocak ayında 89 üniversiteden bin 128 akademisyenin imzası ile “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayımlamıştı.

Yurtdışından katılan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerle birlikte kısa sürede imzacı sayısı 2212’ye ulaşmıştı.

Hemen ardından, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri hedef göstererek yargıyı ve rektörleri göreve davet etmesiyle haklarında idari ve adli soruşturmalar başlatılmıştı.

Akademisyenler OHAL KHK’leri ile ihraç edildi, işten çıkarıldı veya istifa ve emekliliğe zorlandı. Akademisyenler, haklarında ayrı ayrı açılan yüzlerce davada ayrı ayrı mahkemelerde yargılanmaya başladı.

İmzacılar adına bildiriyi kamuoyuyla paylaşan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2’de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklanmış, 22 Nisan 2016’da serbest bırakılmıştı.

Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama”yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Ancak dava TMK 7/2’den sürüyordu.


Karınca, bianet
Previous post
3 aydır açlık grevindeydi: Mustafa Koçak eylemini 'ölüm orucu'na çeviriyor
Next post
Elektriğe zam: Son iki yılda fiyat artışı yüzde 60'ı aştı