Ana SayfaGüncelBritanya’da Başbakan Boris Johnson kritik Brexit oylamasını kaybetti

Britanya’da Başbakan Boris Johnson kritik Brexit oylamasını kaybetti

HABER MERKEZİ – Britanya’da muhalif milletvekilleri, ‘Anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük Avam Kamarası’nda yapılan kritik oylamayı kazandı. Başbakan Boris Johnson parlamentonun ‘Anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasa çıkarması halinde ülkeyi erken seçime götüreceğini açıkladı.

Britanya’da Parlamento’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301’e karşı 328 oyla kabul edildi.

Dün yapılan oylamanın sonucu, Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoda aldığı ilk kritik yenilgi oldu.

Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, dün milletvekili Philip Lee’nin AB yanlısı Liberal Demokrat Parti saflarına geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti.

Muhalifler anlaşmasız Brexit’in ülkenin en büyük ihracat pazarı ile bir gecede ekonomik ilişkilerinin kesilmesine ve ülke ekonomisinin altüst olmasına yol açacağını savunuyor.

Süreç nasıl devam edecek? 

Oylama, milletvekillerine parlamentoya anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük bir yasa tasarısı sunma imkanı verecek.

Avam Kamarası’nın yasama işlemlerini bugün tamamlaması halinde tasarı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’na havale edilecek.

Muhalefet partileri Perşembe günü Lordlar Kamarası’ndaki süreci de hızla tamamlayarak, tasarıyı Cuma günü yasalaştırmayı hedefliyor.

Çıkarılacak yasanın, 31 Ocak’a kadar Brexit koşulları konusunda önceden parlamentonun onayını almaması halinde hükümeti AB’den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakacak şekilde formüle edilmesi bekleniyor.

Erken seçim ihtimali

Başbakan Johnson oylamanın ardından yaptığı konuşmada, parlamentonun anlaşmasız Brexit’i önleyecek bir yasa çıkarması halinde ülkeyi erken seçime götürmek için bir teklifi parlamentoya sunacağını açıkladı.

Johnson bugün yaptığı açıklamada seçimi 15 Ekim’de düzenlemeyi düşündüğünü duyurdu.

Johnson “Bir seçim istemiyorum ancak milletvekilleri yarın görüşmeleri durdurmak ve yıllar sürebilecek  bir diğer gereksiz Brexit ertelemesine mecbur etmek için oy kullanırlarsa, bu tek çözüm olabilir” dedi.

Ancak Britanya yasalarına göre erken seçim kararı parlamentoda 3’te 2 çoğunlukla alınabiliyor. Boris Johnson’ın, erken seçim kararı için muhalefetin desteğini alma zorunluluğu bulunuyor.

Başını İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in çektiği muhalefet bloğu ise anlaşmasız Brexit’i kesin bir şekilde önlemeden önce erken seçim kararına destek vermeyeceğini ilan etti.

Hükümete karşı oy kullanan 21 milletvekillerine ihraç

Johnson, dün yapılan oylamada hükümete karşı oy kullanan 21 Muhafazakar Parti milletvekilini partinin parlamento grubundan ihraç yoluna gitti.

İhraç kararı, aralarında eski Maliye Bakanları Philip Hammond ile Ken Clark, eski Adalet Bakanı David Gauke ve eski Başbakan Winston Churchill’in torunu Sir Nicholas Soames’ın da yer aldığı 21 milletvekiline telefonla bildirildi.

Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti şu anda Kuzey İrlanda’nın Britanya ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisinin (DUP) 10 milletvekilinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunuyordu.

Brexit süreci

Başbakan Johnson, geçen hafta parlamentoyu 9 Eylül-14 Ekim tarihlerinde 5 hafta tatil etme kararı almıştı. Johnson bu adımıyla milletvekillerine anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasa çıkarmak için yeterli zamanı bırakmamayı hedefliyordu.

Parlamentoyu tatil kararı muhalefet partileri tarafından “darbe” diye nitelendirilirken, hafta sonunda Britanya’da 30’dan fazla kentte protesto gösterileri düzenlenmişti.

Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 3 kez reddedilmişti.

Johnson, May’in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Partinin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.

Parlamento, 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit’i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet AB’nin de onayıyla Brexit’i 31 Ekim’e ertelemişti.

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.


Karınca, Reuters, AA, BBC