Ana SayfaDünyaİran’da stadyuma girdiği için yargılanan Seher Hudayari kendini yaktı

İran’da stadyuma girdiği için yargılanan Seher Hudayari kendini yaktı

HABER MERKEZİ – Kadınların maç izlemesinin yasak olduğu İran’da ‘erkek kılığında’ stadyuma girmeye çalışırken yakalanarak tutuklanan Seher Hudayari mahkeme önünde kendini yakarak yaşamını yitirdi.

İran’da yaşayan Seher Hudayari, kadınların maç izlemesinin yasak olduğu ülkede, taraftarı olduğu İstiklal Kulübü’nün futbol maçını izleyebilmek için 12 Mart’ta stadyuma erkek kılığında girdi.

Desteklediği takımın rengi olan mavi bir mantoyla stadyuma giren 29 yaşındaki Hudayari, yakalanarak tutuklandı.

Hudayari, tutuklandıktan birkaç gün sonra yargılaması başlayana kadar kefaletle serbest bırakıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Hudayari, 1 Eylül’de İslam Devrim Mahkemesi önünde üzerine benzin dökerek kendini yaktı.

Hastaneye kaldırılan Hudayari, Cuma günü hastanede yaşamını yitirdi.

‘Onun yanmasından hepimiz sorumluyuz’

İran Parlamentosu’nun kadınlardan sorumlu başkanı Parvaneh Salahshouri, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “O sadece bir ‘mavi kız’ değildi. Sahar erkeklerin, kadınların ne yapıp yapamayacağına karar verdiği bir ülkenin kızıydı. Onun tutuklanması ve yanmasından hepimizin sorumluyuz” dedi.

İran ve Kanada vatandaşı gazeteci Maziyar Bahari, DW’ye verdiği söyleşide İranlı yetkililerin, Hudayari’nin ailesine kızlarının yeterince sorun yarattığını söylediğini ve basınla konuşmalarına izin vermediğini söyledi.

‘Mavi kız’ olarak anılan Seher Hudayari’nin yaşadıkları İran’da kadınlara karşı ayrımcı yasağı yeniden gündeme getirdi ve tartışma yarattı.

Kadınlara stadyumda “yarı çıplak adamların oynamasını izleme” yasağı muhafazakar din insanları tarafından dini olarak gerekçelendiriliyor.

Bunu kabul etmeyen kadınlar stadyumların önünde eylemler yaparken, birkaç kez de FIFA’ya başvurdu.

FIFA, İran’dan yasağı kaldırmasını istiyor ve kaldırmadığı taktirde 2022 Dünya Kupası’na katılımının tehlikeye gireceği uyarısında bulunuyor.

Previous post
Suçlusun HDP, hesap ver! – İbrahim Aslan
Next post
İstanbul Başsavcılığı'ndan 'kürtaj listesi istendi' haberlerine yanıt