Ana SayfaÇalışma Yaşamıİşsiz kalan maden işçileri açlık grevini sonlandırdı

İşsiz kalan maden işçileri açlık grevini sonlandırdı

HABER MERKEZİ – Amasya Merzifon’da Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji AŞ’de çalışken faaliyetlerin durdurulması üzerine işsiz kalan maden işçileri yer altında açlık grevine başlamıştı. İşçiler, TKİ Genel Müdürü’nün verdiği sözler üzerine eylemini sonlandırdı.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji AŞ’de Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri AŞ’nin sözleşmeyi yenilememesi ve faaliyetini durdurması üzerine 253 işçi işsiz kaldı.

Bunun üzerine, Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler de ocağa inerek açlık grevine başladı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri AŞ’nin Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji AŞ ile sözleşmesini iptal ettiğini, işletmenin faaliyetlerini durdurması nedeniyle burada çalışan bütün işçilerin işsiz kaldığını söyledi.

Güven, işletmenin 2013 yılında Soma Holding’e rödovans (maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye, bir süre tahsis edilmesi) karşılığında verildiğini belirtti:

“Geldiğimiz son durum şu, 5 Ağustos 2019 tarihinde Yeni Anadolu yani ismini değiştiren Yeni Çeltek, Soma Holding Gürmin AŞ’ye ihtar verdi, dedi ki, ‘bir ay sonra işletmenin rödovans ihalesini iptal ediyorum çünkü sen hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmedin.
“Bugün itibariyle Soma Holding Gürmin AŞ’nin sözleşmesi iptal oluyor burada. Sözleşme iptal olduğu için buradaki 253 kişi de işsiz kalıyor.”

Okulların açıldığı bir günde işsiz kaldıklarını ifade eden Güven, “Buna çözüm bulunmadığı taktirde eylem nereye kadar giderse bu arkadaşlar adına söylüyorum, asla dönmeyeceğiz. Çünkü bizim de geçindirdiğimiz çocuklarımız, ailelerimiz var” diye konuştu.

Eylem sona erdi

Bu gelişmelerin ardından açlık grevine başlayan işçileri Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Bayrak ziyaret etti.

Bayrak, işletmenin önünde toplanan işçiler ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven ile görüşerek sorunlarını dinledi.

Evrensel’in haberine göre kurum olarak Gürmin AŞ’den alacakları olduğunu ifade eden Bayrak, “Sizin 3-5 milyon alacağınız var. Dolayısıyla aramızda bir fark yok. Bu şirketin bizimle ve sizinle ilgili sorumlulukları var. Yerine getirmedi. Biz gerekli mücadelemizi yapacağız, ondan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

2-3 gün içinde maden işçilerini tüm haklarıyla kendi bünyelerine alacaklarını, hiçbir işçinin hak kaybına uğramayacağını ileri süren Bayrak, yer altındaki açlık grevinin sona erdirilmesini istedi.

Bayrak’ın açıklamaları üzerine açlık grevi başlatan işçiler yer altından çıkarak eylemlerini sona erdirdi.