Ana SayfaGüncel“İstanbul’a kayyum” polemiği: Kim ne diyor?

“İstanbul’a kayyum” polemiği: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere kayyum atanması sonrası “İstanbul’a da kayyum” polemiği sürüyor. İçişleri Bakanı Soylu’nun “Pazar sabahı açıklayacağım” sözlerine İBB Başkanı İmamoğlu’nun cevabı “Polemiklerden nemalanmıyorum” oldu. HDP Grup Başkanvekili Oluç ise “Biz bunu kabul etmediğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. Yarın İstanbul’da da yapabilirler öbür gün İstanbul’un ilçelerine musallat olurlar. Bir sonraki gün Ankara’ya gidebilirler” açıklamasında bulundu.

Ankara’da gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kayyum atamalarına ilişkin bir soruyu da cevapladı.

Soylu, bir gazetecinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanıp atanmayacağı sorusuna, Pazar günü katılacağı bir televizyon programında açıklayacağını söyledi.

Soylu gülerek, “Onu pazar sabahı (CNN Türk’te) Hakan Çelik’te açıklayacağım” dedi.

İçişleri Bakanı’nın bu sözlerine, katıldığı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun duruşmasında yanıt veren İmamoğlu,  “Polemiklerden nemalanmıyorum” dedi.

Konuya dair bir açıklama da HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’tan geldi.

Oluç, “Hangi bağlamda kullandığını bilmiyorum ama böyle bir söz söylediyse hukuksuzluğun ve demokrasi düşmanlığının, seçmen iradesini gasp etmenin bir başka göstergesi olacaktır” dedi ve ekledi:

“Çünkü biz Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyım atandığı zaman hep sunu söyledik öyle hukuksuz, öyle keyfi bir iş yapıldı ki bunu kabul ettiğimiz anda demokrasi güçleri için, bütün toplumsal muhalefet için söylüyorum bunu kabul ettiğimiz anda bütün belediyelerin tepesinde Süleyman Soylu’nun Demokles’in kılıcı gibi sallanmasını kabul etmiş oluruz.
“Biz bunu kabul etmediğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. Yarın İstanbul’da da yapabilirler öbür gün İstanbul’un ilçelerine musallat olurlar. Bir sonraki gün Ankara’ya gidebilirler. Pejmürde sıfatını da yanlış kullanmış Türkçesi de bozuk.”

Soylu’nun tehdidi

Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı İmamoğlu’nu Diyarbakır ziyareti üzerinden hedef almıştı.

“Herkes işini yapsın” diyen Soylu “ama işini yapmanın dışında başka işlerle meşgul olursan pejmürde ederiz” diyerek İmamoğlu’nu tehdit etmişti.

Soylu’nun sözlerine CHP’den tepki gelmişti.

CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “’Atanmış’ bir Bakanın, ‘seçilmiş’ bir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı alenen tehdit etmesi hadsizliktir! Sizi milli iradeye ve halkın kararına saygıya davet ediyorum. Haddinizi bilin” demişti.

Erdoğan’ın da hedef aldığı Diyarbakır ziyareti

Ekrem İmamoğlu Diyarbakır ziyaretinde yerlerine kayyum atanan Ahmet Türk ve Selçuk Mızraklı’yla da görüşmüştü

İmamoğlu, 31 Ağustos’ta Diyarbakır’da yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüşmüştü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İmamoğlu’nu bu ziyareti üzerinden hedef almıştı.

“İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır’da teröre bulaşmış olanlarla dirsek temasında.
“Terör örgütüne tavır koyamayanlardan, 15 Temmuz darbe girişiminin faillerini lanetleyemeyenden, her zeminde ve her zaman ülkesinin yanında yer alamayandan belediye başkanı olmaz, siyasetçi hiç olmaz.”

İmamoğlu ise kendisini hedef alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Orada seçilmiş bir belediye başkanı vardı. Kim o? Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun seçime girmiş ve seçimi kazanmış bir vatandaş. Peki, kim terörist?” sözleriyle yanıt vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rapçilerden gece ‘çıkarması’: Türkiye’nin hal-i pürmelalini iki şarkıda anlatıyorlar
Sonraki Haber
6-7 Eylül Pogromu'nun üzerinden 64 yıl geçti