Ana SayfaDünyaJohnson’ın ikinci yenilgisi: Erken seçim talebine de ret

Johnson’ın ikinci yenilgisi: Erken seçim talebine de ret

HABER MERKEZİ – Britanya’da ‘Anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük Avam Kamarası’nda yapılan oylamada aldığı yenilginin ardından Başbakan Johnson ikinci yenilgisini de aldı; Parlamento’daki erken seçim talebi de reddedildi.

Başbakan Boris Johnson, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecine (Brexit) ilişkin Avam Kamarası’nda anlaşmasız ayrılık seçeneğinin elinden alınması sonrası erken seçim oylamasını da kaybetti.

Parlamentoda dün gece yapılan oylamada Johnson’ın erken seçim talebi de reddedildi.

En az 434 milletvekilinin onayı gereken erken seçim talebi 298 “evet” oyu verilerek reddedildi. Böylece Johnson ikinci yenilgisini almış oldu.

Erken seçim

Erken seçime gidilmesi için milletvekillerinin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Başbakan Johnson erken seçim tarihi olarak 15 Ekim’i önermişti.

Başını İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in çektiği muhalefet bloğu ise anlaşmasız Brexit’i kesin bir şekilde önlemeden önce erken seçim kararına destek vermeyeceğini açıklamışlardı.

Brexit süreci

Başbakan Johnson, geçen hafta parlamentoyu 9 Eylül-14 Ekim tarihlerinde 5 hafta tatil etme kararı almıştı. Johnson bu adımıyla milletvekillerine anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasa çıkarmak için yeterli zamanı bırakmamayı hedefliyordu.

Parlamentoyu tatil kararı muhalefet partileri tarafından “darbe” diye nitelendirilirken, hafta sonunda Britanya’da 30’dan fazla kentte protesto gösterileri düzenlenmişti.

Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda üç kez reddedilmişti.

Johnson, May’in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Parti’nin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.

Parlamento, 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit’i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet AB’nin de onayıyla Brexit’i 31 Ekim’e ertelemişti.

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.


Karınca, Reuters, BBC Türkçe

Britanya’da Başbakan Boris Johnson kritik Brexit oylamasını kaybetti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir Nezihe Muhiddin belgeseli: 'Kadın Olmanın Günahı' !f İstanbul'da
Sonraki Haber
DEDAŞ mahkeme kararını tanımadı, Batman'da suları yeniden kesti