Ana SayfaManşet“Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasında ilk eylem

“Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasında ilk eylem

HABER MERKEZİ – “Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasının ilk eylemini İstanbul Kadıköy’de gerçekleştiren Kadınlar Birlikte Güçlü platformu, erkek şiddetine dikkat çekmek amacıyla bugünden 25 Kasım’a dek her gün saat 20.00’de 5 dakika ses çıkarma eylemi yapacaklarını açıkladı.

Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun “Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasının ilk eylemi İstanbul’un Kadıköy ilçesinde gerçekleştirildi.

Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan eylemde açıklamayı platform adına Feride Eralp yaptı.

Açıklamaya, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da destek verdi.

Kampanyayla erkek şiddetine dikkat çekmeyi amaçladıkları ifade eden Eralp, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi.

“Tam da bunları söylemek için çağrı yaptığımız sırada Nadira Kadirova Ankara’da AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulundu. Vekilin silahıyla intihar ettiğini haberlerden okuduk.
“Adli Tıp Kurumu raporu bir günde çıktı ve cenaze hemen Özbekistan’a gönderildi. Ailesi ve arkadaşları Kadirova’nın patronunun cinsel tacizine maruz kaldığını belirttiler ama Emniyet’te dinleyen olmadı.”

“Kadınların şiddete isyanı yeni değil”

bianet’in aktardığına göre kadınların şiddete olan isyanının yeni olmadığını vurgulayan Eralp, özetle şöyle devam etti:

“Daha dün Ceren Damar’ın katili ‘iyi hal indirimi alırım’ düşüncesiyle hocasının kendisiyle ilişki istediği iftirasını attı. Çünkü bunun mahkemelerde işe yaradığını biliyordu.
“Nitekim aynı gün İzmir’de bir mahkeme boşanmaya çalıştığı kocası tarafından bıçaklanan ve ‘Beni öldürmek için yaptı’ diyen bir kadına, ‘Seni öldürmek istediyse bıçak neden derine girmedi?’ diye sormaya cüret etti. Sonra da adamı tahliye etti.
“Kadınların şiddete isyanı yeni değil. Tarihimiz, kadınların şiddetten uzak hayatlar kurabilmek, kendi ayakları üzerinde durabilmek, bunu yaparken birbirleriyle dayanışmak için verdikleri mücadelenin tarihi.
“Bu mücadeleyi bugün, bu ülkede verirken, başvuracak mekanizma bulamıyor, karakollarda ilgisizlikle karşılaşıyor, sığınaklarda şiddet uygulayan kocalarla barıştırılmaya çalışılıyor, ‘boşanmayın’ sözleri duyuyoruz.
“Öyle ki pek çoğumuz, sosyal medyada sesini duyurmazsa, aldığı ölüm tehditleri, maruz kaldığı sürekli şiddet yetkililer tarafından dikkate alınmayacak halde.”

Erkek şiddetine karşı çözüm önerileri

Kadınların hiçbir kazanımının altın tepsiyle sunulmadığını belirten Feride Eralp, “Hepsinin ardında on yılların kadın mücadelesi var. Kazanımlarımızın güvencesi de yine biziz, biliyoruz” dedi ve ekledi:

“Şiddet uygulayan erkekleri koruyup kollayan zihniyetin değişmesi yine hep birlikte ses çıkarırsak; hayatlarımıza sahip çıkarsak mümkün.”

Eralp, erkek şiddetinin nasıl önlenebileceğini ilişkin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin bir şekilde uygulanırsa. Yeterli sığınak, kadın danışma-dayanışma merkezi ve tecavüz kriz merkezi açılır, toplumsal cinsiyet eşitliği tanınır ve politika metinlerinden çıkarmaktan vazgeçilirse, kadınların ekonomik hakları güvence altına alınır ve sosyal politikalar aileye bağlı olmayan çıkarılırsa, toplumda da şiddeti ‘karı-koca arasına karışılmaz’ diyerek yok saymak yerine müdahale etme yaklaşımı yaygınlık kazanırsa kadın cinayetleri önlenir.”

Her gün ses çıkarma eylemi

Eralp, bugün (28 Eylül) gece 20.00’den itibaren her gün 5 dakika ses çıkarma eylemi gerçekleştireceklerini de söyledi.

Açıklamanın ardından ise 100 kadın, erkeklerin öldürdüğü 100 kadının hikayesini okuyarak kadın cinayetlerine dikkat çekti.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı’ndan da yararlandık.
Previous post
Bakan Kurum: Türkiye genelinde 21 bin kaçak yapı yıkılacak
Next post
CHP’nin 'Suriye Konferansı': Kılıçdaroğlu’ndan Şam yönetimi ile diyalog çağrısı