Ana SayfaGüncelKayyum eylemleri: Barış akademisyenleri Diyarbakır’da, CHP’li Tanrıkulu Van’daydı

Kayyum eylemleri: Barış akademisyenleri Diyarbakır’da, CHP’li Tanrıkulu Van’daydı

HABER MERKEZİ – Kayyum atamalarına karşı eylemler sürerken Diyarbakır’a gelen barış akademisyenleri ve İHD Eş Genel Başkanı Öztürk oturma eylemine katıldı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Van’da görevden alınan belediye eş başkanlarını ziyaret etti. Muhalefete ve Kürtler’e siyaset yapma yolunun kapatıldığını ifade eden Tanrıkulu, “Türkiye’yi yeniden demokraside buluşturacağız” dedi.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına karşı eylemler 17. gününde sürüyor.

Kayyumlara karşı Diyarbakır’da başlatılan oturma eylemine destek verenler arasında bugün 78’ler Derneği ve Barış Akademisyenlerinden Şebnem Korur Fincancı, Eşber Yağmurdereli ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yer aldı.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile eyleme gelen isimler, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganıyla karşılandı.

CHP’li Tanrıkulu’ndan Van’a ziyaret

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise görevlerinden uzaklaştırılıp yerlerine kayyum atanan HDP’li Van Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı’yı HDP il binasında ziyaret etti.

Destekleri dolayısıyla CHP’li Tanrıkulu ve beraberindeki heyete teşekkürlerini sunan Bedia Özgökçe Ertan, halkın iradesine sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti.

“Amacımız dayanışmayı büyüterek Türkiye demokrasisine katkı yapmaktır. Bütün halkların bir arada yaşaması umudunu yeniden yükseltmek, adaleti pekiştirmek, hakikati savunmak, insanlığın ortak değerleri etrafında buluşmaktır. Bu anlamda ana muhalefet partisinin çıkışları, dayanışması çokça önem arz etmektedir.”
“Bugün eğer dayanışmayı yükseltmezsek, antidemokratik uygulamalarla, pamuk ipliğine bağlı kanunlara dayanarak birçok hukuksuzluğu yapmaya devam edebilirler. Bu değerleri korumak için, hukukun üstünlüğünü savunmak için, dayanışmayı birlikte büyütmeliyiz.”

‘Erdoğan kendini mahkemenin yerine koyuyor’

Sezgin Tanrıkulu ise, hükümetin kendisini mahkemelerin yerine koyarak haklarında herhangi bir mahkumiyet kararı olmayan belediye eşbaşkanlarını mahkum ettiğini ifade etti.

“Mahkumiyet kararı olmadan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerine son veriyor. Bir yağma düzeninin, bir talan düzeninin yolunu açıyor. Aramızdaki fark burada. O’nun demokrasi anlayışı ile bizim demokrasi anlayışımız arasındaki fark burada.”
“17 yıl önce kendisine demokrasi yolu açıldı, siyaset yolu açıldı. Şimdi bu yollardan geçmiş olan kendisi, muhalefete, Kürtlere özellikle Anayasa yolunu kapatarak, aslında siyaset yapma yolunu kapatıyor. Her gün, her yerde terörle ilişkilendirerek başka algılar oluşturarak sürdürüyor.”

Diyarbakır ziyareti dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu’nun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından tehdit edilmesine de değinen Tanrıkulu, AKP hükümetine “Terörle ilişkilendirmek ne demek? Neye göre terörist denilir? Bunun ölçüsü nedir?” sorularını yönelterek tepki gösterdi.

Birlikte mücadele vurgusu yapan Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“Biz bu düzenle, bu anlayışla mücadele etmeye devam edeceğiz. Emin olun ki yol açılmıştır. Bu kapıyı birlikte araladık. Türkiye’deki bütün yurttaşlarımızın eşit, özgür, adalet içinde yaşamaları için bu kapıyı sonuna kadar açacağız. Türkiye’yi yeniden demokraside buluşturacağız.”

Bu haberi MA’dan derledik.