Ana SayfaGüncelKCK Ana Davası: “Yargıtay’ın onama kararı barışçıl siyaset olanağını ortadan kaldırıyor”

KCK Ana Davası: “Yargıtay’ın onama kararı barışçıl siyaset olanağını ortadan kaldırıyor”

HABER MERKEZİ – Yargıtay, KCK Ana Davası’nda HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın da aralarında bulunduğu onlarca Kürt siyasetçiye verilen hapis cezalarını onadı. Bunun demokratik siyaseti tasfiye amaçlı olduğunu belirten DTK, “Kararın, Türkiye halklarına, demokrasisine, evrensel hukuka ve özellikle de halklarımızın kardeşliğine ve birliğine kastettiği açıktır” dedi.

Yargıtay, KCK Ana Davası’nda yerel mahkemenin 154 kişi hakkında kurduğu hükmü onayan İstinaf Mahkemesi’nin kararına yapılan itirazları sonuçlandırdı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’na “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 9 yıl, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında da verilen 6 yıl 3 ay hapis cezaları onandı.

Yargıtay, onama kararı örneğini Meclis Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi. Kararın TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelmesiyle Güven ve Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşecek.

KCK Ana Davası’nda yargılanan diğer HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Pero Dündar hakkında verilen hapis cezaları ise bozuldu.

Diğer yandan Yargıtay, HDP Milletvekili Ebru Günay hakkında verilen beraat kararını onadı.

Yargıtay, aralarında eski belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu çok sayıda Kürt siyasetçinin cezalarını da yerinde bulundu.

Cezası onan isimlerden bazıları şöyle: Kamuran Yüksek, Hatip Dicle, Zülküf Karatekin, Nadir Bingöl, Yüksel Baran, Sara Aktaş, Abdullah Akengin, Ahmet Ertak, Aydın Budak, Emrullah Cin, Ethem Şahin, Fırat Anlı, Hüseyin Kalkan, Yurdusev Özsökmenler, Selim Sadak, Erol Abdil, Şeyhmus Bayhan, Demir Çelik, Muharrem Erbey, Zübeyda Zümrüt.

DTK’den tepki

Yargıtay’ın KCK Ana Davası’nda 59 kişiye verilen hapis cezası kararlarını onamasına ilişkin yazılı açıklamada bulunan DTK, kararı “hukuk skandalı” ve “hukuk faciası” olarak değerlendirdi.

KCK Ana Davası’nda soruşturma başlatan ve yargılamayı yürüten hakim ve savcıların, hukuksuzluklar ve kumpaslar nedeniyle tutuklanarak yargılandıklarına yer verilen açıklamada, “Ergenekon, Balyoz vb. davalar bu nedenle beraatla sonuçlandırılarak düşürülürken, aynı kumpasın bir parçası olan KCK davasına karşı tam anlamıyla bir çifte standart uygulanmıştır” denildi.

Açıklamada, Yargıtay’ın onama kararıyla Kürt halkına yasal, demokratik ve barışçıl siyaset yapma imkan ve olanaklarını tamamen ortadan kaldırmanın hedeflendiği savunuldu.

“HDP milletvekilleri de olan, eşbaşkanımız Sayın Leyla Güven ve Eşbaşkanlık Divanı üyelerimiz Musa Farisoğulları ve önceki dönem milletvekili Selim Sadak’ın da içinde olduğu yüzlerce Kürt siyasetçinin şahsında, demokratik siyaseti ve muhalefeti bastırmayı, tasfiye etmeyi amaçlayan bu kararın Türkiye halklarına, demokrasisine, evrensel hukuka ve özellikle de halklarımızın kardeşliğine ve birliğine kastettiği açıktır.”

Ne olmuştu?

2009 yılında yerel seçimlerin ardından “KCK” adı altında başlatılan operasyonlarda tutuklanan Kürt siyasetçiler, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, insan hakları savunucuları, gazeteci ve aydınların bulunduğu 154 siyasetçinin 8 yıldır yargılandığı KCK Ana Davası’nda 28 Mart 2017 tarihinde karar çıkmış, 99 kişiye toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2018’de aldığı kararda 89 isim hakkındaki hükmü onarken, diğer 10 isme verilen cezalara dair kısmi bozma kararları vermişti.

Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı ve İstinaf Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kürt siyasetçilerinin avukatları Yargıtay 16. Daire’ye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Previous post
"Beyaz Dağ" buzullarında çökme tehlikesi
Next post
İşçi servisi devrildi: Bir kişi yaşamını yitirdi, 24 yaralı var