Ana SayfaGüncelKızıltepe JİTEM Davası: Zamanaşımından düştü, tüm sanıklara beraat

Kızıltepe JİTEM Davası: Zamanaşımından düştü, tüm sanıklara beraat

HABER MERKEZİ – Kızıltepe JİTEM Davası’nda kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın zamanaşımından düştüğünü ve tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdiğini açıkladı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 insanın zorla kaybedilmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Kızıltepe JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 19. duruşmasında mahkeme kararı açıkladı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada mahkeme; davanın gözaltında kaybetme ve yargısız infaz suçları yönünden zamanaşımından düşmesine, örgüt yöneticiliği ve üyeliğiyle suçlanan sanıkların da beraatına karar verdi.

Böylece sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu  “örgüt kurma ve yönetme” suçundan beraat etti.

Diğer sanıklar Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ile dönemin köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir de Türk Ceza Kanunu’nun 314/2 maddesi uyarınca kendilerine isnat edilen “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasından beraat etti.

Geçtiğimiz Mayıs ayında görülen 18. duruşmada iddia makamı mütalaasında, ‘zaman aşımı’ndan dolayı davanın düşürülmesini istemişti.

Savcı ayrıca “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek”, “silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanan sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etmişti.

Bir saat geç başlayan bu son duruşmada söz alan kayıp yakınları avukatlarından Erdal Kuzu, savcılık mütalaasına ilişkin tevsidi tahkikat talepleri olduğunu söyledi.

Kuzu, “Savcılık makamı beraat istemesini dava dosyasında bulunan tanık ve müşteki beyanlarına dayandırmış ancak tüm tanıklar ve müştekiler sanıkların suçlu olduğunu belirtiyor. Acaba iddia makamı başka bir dosyaya bakarak mı mütalaa hazırladı?” diye sordu.

Cinayetlerin devlet içerisinde yapılanan JİTEM tarafından işlendiğini, JİTEM’in varlığının iddianameyi hazırlayan savcılık tarafından kabul edildiğini belirten Kuzu, “Mahkeme heyetinin de bu yapılanmayı kabul etmesini ve bunların bu cinayeti işlediğine kanaat getirmesini talep ediyoruz” dedi.

Kuzu, JİTEM yapılanmasına dair eski Cumhurbaşkanlığı Defterdarlığı’nda çalışan Kutlu Savaş’ın hazırladığı raporun dosyaya eklenmesini de istedi.

Sanık avukatları ise beyanlarında, zamanaşımından düşme mütalaasına da karşı çıkarak tüm suçlamalardan müvekkillerinin beraatını istedi.

Mahkeme, verdiği aranın ardından kararını açıklayarak, davanın zamanaşımından düşmesine ve sanıkların beraatına karar verdi.

HDP’den karara tepki

Halkların Demokratik Partisi (HDP) davanın zaman aşımından düşmesine ve sanıkların tamamı hakkında beraat kararı verilmesine tepki gösterdi.

Partinin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran tarafından kaleme alınan açıklamada, “Görev ve sorumlulukları 22 insanın failini bulmak ve cezalandırmak olan savcılık makamı ve mahkeme heyeti, tutum ve kararlarıyla işlenmiş cinayetleri cezasız bırakarak bu suça ortak olmuşlardır” denildi.

‘Adalet Bakanlığı ile yargı kurumlarının güvenlik görevlilerinin insanlığa karşı işlediği suçlarda cezasızlık politikasını sürdürmekte ısrar ettiklerinin’ belirtildiği açıklama şu ifadelerle son buldu:

“90’lı yıllarda ülkenin çeşitli illerinde Kürt halkına karşı işlenen cinayetlerle ilgili hemen hemen tüm dosyalarda, sanıklar için skandal yargılamalar yapılmış, cezasızlık esas işleyiş haline gelmiştir. Bugün Kızıltepe JİTEM davasında da buna tanıklık edilmiştir. Yargı makamlarına bir kez daha sesleniyoruz. Adalet bir gün hepiniz için gerekli olacaktır. Katilleri cezalandırmayan, adeta ödüllendiren sözde yargılamalarınız, adalet anlayışını her seferinde bir kez daha yerle bir etmektedir. Katilleri aklamaktan ve sistemli hale getirdiğiniz cezasızlık uygulamalarınızdan bir an önce vazgeçin.”

Dava hakkında

Zaman Çizelgesi (Hafıza Merkezi)

20 Temmuz 2014 tarihli iddianame ile açılmış olan davada 1992-96 yılları arasında Kızıltepe’de yasadışı keyfi infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbeti soruluyordu.

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyorlardı.


Bu dava ile daha ayrıntılı bilgilere Hafıza Merkezi’nin verileri üzerinden bakabilirsiniz: Dava Özeti, Zaman Çizelgesi ve takip edilen duruşmaların İzleme Raporları

Gazete Karınca, Bianet, MA, Hafıza Merkezi, Faili Belli




Önceki Haber
2021'in provası: Rusya'da iktidar partisi yerel seçimlerde güç kaybetti
Sonraki Haber
Müzeyyen Boylu cinayeti davası: 'Mesut Issı'nın tehditlerine rağmen işlem yapılmadı'