Ana SayfaCezaevleriMeclis gündeminde: Tutuklu trans Buse’nin cinsiyet uyum operasyonu neden engelleniyor?

Meclis gündeminde: Tutuklu trans Buse’nin cinsiyet uyum operasyonu neden engelleniyor?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, cinsiyet uyum operasyonu engellenen tutuklu trans kadın Buse ile ilgili Adalat Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Ameliyatı neden engellenmektedir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cinsiyet uyum operasyonu engellenen tutuklu trans kadın Buse ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Gülüm önergesinde, cezaevlerinde trans kadınlara yönelik yaklaşımların ‘ırkçılık’ boyutuna ulaştığını, bunun LGBTİ+ ve insan hakları alanındaki sivil toplum örgütlerinin raporlarına yansıdığını belirterek, “Mahpusların neredeyse tamamı erkek hapishanelerinde tutulmakta, kapasite yetersizliği gerekçesiyle de çoğu, tekli hücrede tutulmaktadır” dedi.

Önergesinde trans kadın tutukluların cezaevlerinde yaşadıkları kötü muameleden örnekler de veren Gülüm, “Bu nedenlerle cinsiyet geçiş ameliyatları, kişinin ruh sağlığı açısından zorunlu olmasının yanı sıra hapishane koşulları açısından da büyük önemdedir” ifadelerini kullandı.

“Trans kadın mahpusların hapishaneye girişlerinden itibaren hastane ve mahkemeye gidişleri esnasında erkek gardiyanlar tarafından aranması, erkek ihtiyaçlarına göre düzenlenen kantinlerde ihtiyaçlarının çoğunu temin edememeleri, yaşadıkları kötü muamelenin birkaç örneğidir.”

HDP’li Gülüm önergesinde, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

  • Cinsiyet geçiş ameliyatına ilişkin emsal karara ve süreçle ilgili bütün prosedürlerin yerine getirilmiş olmasına rağmen Buse’nin cinsiyet geçiş ameliyatı neden engellenmektedir?
  • Trans kadın mahpus Buse’nin ameliyatının bekletilerek yaşam hakkının riske atılmasından kim sorumludur?
  • Buse’nin basına hitaben gönderdiği mektup bilginiz dâhilinde midir? Bir an önce talebinin karşılanması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
  • Cinsiyet geçiş ameliyatına ilişkin emsal karar bulunmasına rağmen uygulamadan kaynaklı mağduriyetler devam etmektedir. Keyfi uygulamalarla engellenen sürecin, LGBTİ+ ve insan hakları alanındaki STÖ’lerin müdahilliğinde adil ve etkin şekilde yürütülmesi amacıyla planladığınız bir çalışma var mıdır?

Ne olmuştu?

Tekirdağ Cezaevi’nde bulunan Buse cinsiyet uyum operasyonu hakkı engellendiği için 2018 Haziran ayında ölüm orucuna başlamıştı.

Ardından Buse’nin operasyon için açtığı davada mahkeme, geçireceği operasyonun ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu hükmüne varmış ve Buse ölüm orucunu sonlandırmıştı.

Adalet Bakanlığı’na yazılan dilekçe sonucunda; Bakanlık cezaevine ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ diye dönüş yaptığı için Buse’nin hastaneye sevki gerçekleşmemişti.

Bunun üzerine Buse 31 Ocak’ta yeniden başladığı ölüm orucuna 29 Mart’ta ara verdiğini açıklamıştı.

Maruz kaldığı hak ihlalleri sonucu Ağustos ayında cinsel organını kesen Buse, rehabilite merkezinin olduğu Metris Cezaevi’ne götürülmüştü.

Buse, tutulduğu Metris Cezaevi’nden gönderdiği mektupta “Artık dayanacak gücüm, sabrım, takatim kalmadı” demişti.


Tutuklu trans kadın Buse’nin mektubu: ‘Artık takatim kalmadı, ameliyat olmak istiyorum’

Previous post
'Dargeçit JİTEM Davası': Sanıkların tutuklanması talebi reddedildi
Next post
Erdal Öz Edebiyat Ödülü Latife Tekin’in