Ana SayfaBilim ve Teknoloji“Modena Aşıkları”: İtalya’da el ele bulunan iskeletlerin ikisi de erkeğe aitmiş

“Modena Aşıkları”: İtalya’da el ele bulunan iskeletlerin ikisi de erkeğe aitmiş

HABER MERKEZİ – En az 2 bin 400 yaşında olduğu sanılan ve İtalya’da el ele tutuşmuş halde gün yüzüne çıkarılan iskeletlerin erkek iskeleti olduğu açıklandı. Söz konusu çift, kamuoyunda “Modena Aşıkları” olarak anılıyordu.


Çeviri-Derleme: Evren Toprak


İtalya’da el ele tutuşmuş halde gömülü bulunan insan iskeletlerinin erkeğe ait olduğu belirlendi.

Milattan önce 400 ila 600’lü yıllardan kaldığı sanılan iskelete ait kemikler, 2009 yılında ülkenin kuzey kenti Modena’daki mezarlıkta keşfedilmişti.

Fakat kemiklerin kötü durumu nedeniyle uygulanan genetik analiz teknikleri sonuç vermemiş, kemiklerin hangi cinsiyete ait olduğu belirlenememişti.

Şimdiyse Bologna Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, diş minesindeki proteinlerden yola çıkarak “Modena Aşıkları” olarak anılan bu iskeletlerin erkek iskeleti olduğunu duyurdu. İlgili araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

‘Benzersiz bir keşif’

Aslına bakılırsa iki kişinin el ele tutuşmuş veya sarılmış halde gömülü bulunması yeni bir keşif değil.

“Valdaro Aşıkları” olarak bilinen ve altı bin yaşında olduğu sanılan iskeletler birbirlerine sarılmış halde yine İtalya’nın kuzeyinde yer alan Mantua yerleşim merkezinde bulunmuştu.

Yine Yunanistan’da, Romanya’da, Sibirya’da ve Türkiye’de el ele tutuşmuş veya birbirlerine sarılı haldeki iskeletlere rastlanmıştı.

Bununla birlikte önceki keşiflerin tamamında çiftler erkek ve kadından oluşuyordu.

Araştırmanın başındaki isimlerden olan Federico Lugli de bu duruma dikkat çekerek, “Bu türde bir şeyin şu an için başka bir örneği yok” diyor.

“Geçmişte keşfedilen birçok mezarda el ele tutuşan çiftler bulundu, fakat bunların tamamında söz konusu olan erkek ve kadındı. Modena’daki mezarda bulunan bu iki kişinin arasındaki bağ bir gizem olarak karşımızda duruyor.”

Araştırmacıların tahmini çiftin savaşta veya çatışmada beraber ölmüş olabileceği yönünde. Bu görüşlerine dayanak olarak gösterdikleri gerekçe ise bölgede bulunan diğer iskeletlerde travmaya rastlanması ve bu travmanın şiddet içeren çatışma nedeniyle oluşmuş olabileceği tahmini.


Kaynak: The Guardian
Previous post
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları: İyileşmeye mi yoksa çöküşe mi işaret?
Next post
Nazilerin öldürdüğü ‘Polonyalı Anne Frank’in hatıra defteri artık kitap