Ana SayfaGüncelMusa Anter için Diyarbakır ve Nusaybin’de anmalar düzenlenecek

Musa Anter için Diyarbakır ve Nusaybin’de anmalar düzenlenecek

HABER MERKEZİ – Öldürülmesinin üzerinden 27 yıl geçen Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter, yarın Diyarbakır ve Nusaybin’de anılacak.

Kürt aydını, gazeteci ve yazar Musa Anter’in (Apê Musa), öldürülmesinin üzerinden 27 yıl geçti.

20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleşen Kültür-Sanat Festivali’ne katılarak kitaplarını imzalayan Musa Anter, akşam saatlerinde Seyrantepe Mahallesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu 72 yaşında hayatını kaybetmişti.

Musa Anter için yarın Diyarbakır ve Nusaybin’de anmalar düzenlenecek.

Özgür Gazetecileri İnisiyatifi (ÖGİ) tarafından düzenlenecek anmaların ilki Anter’in öldürüldüğü Seyrantepe Semti Cumhuriyet Mahallesi’nin 442’nci Sokak’ta gerçekleştirilecek.

Yarın saat 11.00’de yapılacak anmaya, gazetecilerin yanı sıra HDP milletvekilleri ve basın örgütlerinin katılması bekleniyor.

Diyarbakır’daki törenin ardından Anter, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu Mahallesi’ndeki mezarı başında anılacak.

Anter anısına bu yıl 27’ncisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri de 21 Eylül Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Hayatı cezaevinde geçti

Musa Anter’in hayatı cezaevi ve sürgünlerle geçti.

1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu bucağına bağlı Eskimağara köyünde dünyaya gelen Anter, 1944 yılında Ayşe Hale ile evlendi. Anter, Rahşan ve Dicle adında 3 çocuğu olan Apê Musa, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünden üçüncü sınıftayken ayrıldı.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra Şark Postası ve Dicle Kaynağı’nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri ‘Qimil/Kımıl’ sebebiyle 1959 yılında “49’lar davasında” idamla yargılandı. 1960 Darbesi’nde sonra serbest kalan Musa Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı.

Daha sonra Türkiye İşçi Partisi’nde göreve başladı ve 1965 seçimlerinde Mardin’den aday oldu. Ancak son anda gerçekleşen aday değişikliği yüzünden bağımsız olarak seçimlere girdi.

12 Mart 1971’de tekrar cezaevine giren Musa Anter, Seyrantepe Askeri Cezaevi’nde 3 yıl kaldı. 12 Eylül 1980’de ise ‘Kürtçülük’ propagandası yapmaktan tutuklanıp Nusaybin cezaevine kondu. Kısa bir süre sonra cezaevinden tekrar çıkan Anter, toplamda 11 yılı cezaevinde geçti.


Musa Anter Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri açıklandı

Previous post
Meteoroloji’den İstanbul’a sağanak uyarısı
Next post
Sessizlik ve boşluk: Serdar Acar'la son sergisi üzerine