Ana SayfaGüncelNedeni HES: Baraj kapakları kapatıldı, Cizre 5 gündür susuz

Nedeni HES: Baraj kapakları kapatıldı, Cizre 5 gündür susuz

HABER MERKEZİ – Şırnak Güçlükonak’taki baraj kapaklarının kapatılması nedeniyle Cizre halkı beş gündür susuzluk yaşıyor. Belediye, su seviyesini yükseltmek için pompaların bulunduğu alanda çalışma başlatırken, Belediye Eş Başkanı Mehmet Zıriğ “Aradığımız yetkililer kapı duvar, hiç kimseye ulaşamıyoruz” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesi, Dicle Nehri üzerine yapılan dokuz barajdan biri olan Güçlükonak’taki ek Ilısu Barajı’nın kapaklarının kapatılması nedeniyle ilçe halkı beş gündür susuzluk yaşıyor.

Baraj kapaklarının kapatılmasıyla birlikte, ilçenin içme suyunun karşılandığı arıtma tesislerinin su seviyesi de düştü.

Cizre Belediyesi’nden yapılan açıklamada, nehrin su seviyesinin düşmesinden kaynaklı pompaların su arıtma tesisine yeteri kadar su veremediği belirtildi.

Bunun üzerine belediye ekipleri tarafından su seviyesini yükseltmek için pompaların bulunduğu alanda çalışma başlatıldı.

Başlatılan bu çalışmaların ise büyük oranda tamamlandığı belirtilen açıklamada, su ihtiyacı olan yurttaşların ilgili birimler üzerinden su talebinde bulunabilecekleri de duyuruldu.

“Aradığımız yetkililer kapı duvar”

Bianet’e konuşan Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zıriğ da, ilçenin yüzde 80’inin susuzluk yaşadığını belirterek, “Aradığımız yetkililer kapı duvar, hiç kimseye ulaşamıyoruz” dedi.

“Baraj kapakları perşembe günü kapatıldı ve 1 Eylül’de tekrar açılacağı söylendi. Fakat dün Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü’nü aradığımızda baraj kapaklarının kapatılma talimatının Ankara Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini ve kendilerinin bilgi sahibi olmadıklarını belirttiler.
“Şu an ilçe halkı içme suyu bulamıyor. Bizim tek içme suyu kaynağımız Dicle Nehri. Nehrin üzerine yaptıkları 9 baraj zaten ekolojiye büyük zarar veriyor. Bu yetmiyormuş gibi bir de susuz bırakılıyoruz.
“Aradığımız yetkililer kapı duvar, hiç kimseye ulaşamıyoruz. Belediye olarak bir şekilde tankerlerle su dağıtmaya çalışıyoruz ama bu susuzluk birkaç gün daha sürerse halk perişan olacak.”

Karınca, Mezopotamya Ajansı, Bianet
Previous post
Bir çözümsüzlük örneği olarak Afganistan’da barış müzakereleri – Abdulmelik Ş. Bekir
Next post
Erdoğan'dan töreni boykot eden barolara tepki, Feyzioğlu'na tebrik