Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem Davası: Savcı beraat kararını temyiz etti

Özgür Gündem Davası: Savcı beraat kararını temyiz etti

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davada savcı beraat kararını temyiz etti.

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (ACM) verdiği beraat kararı savcı tarafından temyiz edildi.

Savcının kararı temyiz etmesiyle dava, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne (istinaf) taşınmış oldu.

Kararın temyiz edilmesini bianet’e değerlendiren Erol Önderoğlu, “Beraat kararımızın temyiz edilmesine günümüz yargının politik işlevini göz önüne getirince şaşırmıyorum. Süreç devam ettiğinden yorum yapmayayım” dedi ve ekledi:

“Bir gazetenin varlığını sembolik düzlemde savunmak terör savunuculuğuyla bağdaştırılıyorsa, Türkiye’de ne demokrasi ne de hukuk kazanımından söz edilebilir.”

Özgür Gündem hakkında

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile tamamen kapatıldı.

Gazetenin çalışanları ile yazar ve yöneticileri “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla hala yargılanıyor. Bu davalar üç ayrı şekilde yürütülüyor; ilki gazete çalışanlarının yargılandığı dava, ikincisi yazar ve yöneticilerin de yargılandığı “Ana Dava” olarak anılan dava, üçüncüsü ise Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Davası.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında devam eden 95 davanın yanı sıra çeşitli yazarlar hakkında da açılmış 29 dava bulunmakta.

Son olarak 22 Mayıs’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu duruşmalara devam edildi. Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a 3 yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2 yıl 1 ay, Ayşe Batumlu ve Reyhan Hacıoğlu’na 1 yıl 3’er ay, Tahir Temel ve Hüseyin Güçlü’ye 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ceza alan yedi kişi için “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar verilirken, bir tek Batumlu ve Hacıoğlu’nun cezaları ertelendi.

16 Ağustos 2016’daki kapatılma kararı ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, aralarında o esnada haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteci gözaltına almıştı. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun da evlerine polis baskını yapılmıştı.

22 Ağustos 2016’da Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve Yazıişleri Müdürü Zana Bilir sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Yazar ve yönetim kadrosundan aralarında Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklandı. Yayın danışma kurulu üyeleri Erdoğan ve Alpay’la birlikte eski yazıişleri müdürü Zana Kaya 29 Aralık 2016’da tahliye edildiler. “Özgür Gündem Ana Davası” olarak anılan ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı bu dava kapsamında ise eski Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya 441 gün, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından 31 Ekim 2017 tarihinde tahliye edildi.


Özgür Gündem Davası: Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’e beraat

Özgür Gündem ana davası Kasım ayına ertelendi


Bu haberde Hafıza Merkezi‘nden de yararlandık.
Previous post
Oyuncu Süleyman Turan yaşamını yitirdi
Next post
Avrupa Konseyi'nde kayyum atamaları görüşülecek