Ana SayfaKültür-Sanat“Proleterin Tozu” sergisi Karaburun Bilim Kongresi’nde

“Proleterin Tozu” sergisi Karaburun Bilim Kongresi’nde

HABER MERKEZİ – Bu yılki teması “Sınıf Mücadelesi: Krizler ve Çıkışlar” olan Karaburun Bilim Kongresi’ne Ateş Alpar’ın “Proleterin Tozu” isimli sergisi de eşlik edecek. Sergi, Adana’da zor şartlarda çalışan dökümhane işçilerini odağına alıyor ve emekçilerin hikayelerini aktarıyor.


Haber: Hasan Özhan Ünal


Karaburun Bilim Kongresi’nin 14’üncüsü, “Sınıf Mücadelesinde Krizler ve Çıkışlar” ana başlığı ile bu yıl 4-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.

İzmir Karaburun’daki kongrede yazar, akademisyen, siyasetçi ve bilim insanlarının katılacağı oturumlar düzenlenecek.

Ekoloji, ekonomi, sanat, sınıf mücadelesi, toplumsal hareketler, çatışmalı ülkelerde barış süreçleri ve feminist mücadele başlıca oturum başlıklarından.

Ayrıca Kongre’de bir de açılış sergisi var. Fotoğraf sanatçısı Ateş Alpar’ın “Proleterin Tozu” isimli sergisi Karaburun Belediye Salonu’nda (A Salonu) olacak.

Sanatçının sergide yer alan fotoğrafları 2017 ile 2019 yılları arasında Adana’da çekilmiş ve oradaki işçilere odaklanıyor.

Dökümhane işçilerini mercek altına alan sanatçı, “Emekçilerin hikayelerini görüntülemek istedim” diyor.

Konuştuğumuz Alpar, hem kongreye hem de burada yer alan sergisine dair şunları kaydetti:

“Karaburun Bilim Kongresi Türkiye’de bilimin ve kuramın birlikteliğiyle akademik camiayı bir araya getiren, sosyo kültürel yapılanışıyla ise bilimsel hayata yön veren ve artık tam anlamıyla gelenekselleşmiş bir kongre. Bu anlamda Kongre bünyesinde bir sergiyle yer almak benim için önemli.

“Sergimde yer alacak fotoğrafları Adana’da, en sıcak ve kurak aylar olan yaz aylarında, 2017-2019 yılları arasında çektim. İş hayatının en zor çalışma kollarından biri olan dökümhane işçileriyle çalıştım; emekçilerin hikayelerini görüntülemek istedim.

“İktidarın her geçen gün artan tahakkümü karşısında işçi haklarının gaspı, işçi ölümlerinin giderek artması ve iktidarın iş cinayetlerine göz yumması karşısında bir ses çıkarmanın, görünmeyeni göstermenin önemine inanıyorum. Serginin bu açıdan da önemli olacağını düşünüyorum.

“Burada çağrım, işçilerin daha yoğun biçimde örgütlenmesi gerektiği ve sendikal haklarını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması yönündedir. Belki yeniden bir inşa ile ve dayanışmayla bu başarılabilir.”


Ayrıca Karaburun Bilim Kongresi’nin detaylarına ve programın tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yunanistan Dışişleri Bakanı’ndan harita tepkisi: Türkiye, bölgenin baş belası gibi davranıyor
Sonraki Haber
Savcılık, Demirtaş’ın tahliye kararına itiraz etti