Ana SayfaGüncelRTÜK’ten cinayet görüntülerinin yayınlanmasına karşı çalışma

RTÜK’ten cinayet görüntülerinin yayınlanmasına karşı çalışma

HABER MERKEZİ – RTÜK, kadına yönelik şiddet başta olmak üzere cinayet vakalarını haberleştirirken görüntülerin olduğu gibi verilmesine karşı bir çalışma başlattı.

Kadına yönelik şiddet vakaları her geçen gün artarken, şiddet anına ilişkin görüntülerin tüm açıklığıyla yayınlanmasına dair tepkilere karşı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) bir adım geldi.

RTÜK, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanılmaya başlanması için çalışma yapıldığını duyurdu.

Kurul bu adımın sebebini, “Kadına karşı şiddet başta olmak üzere sadece cinayet ve kötümser olayları haberleştirmek ve bu görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduğu gibi yayınlamak” olarak açıkladı.

Bu haberlerle ilgili ciddi oranda şikayet alındığını belirten RTÜK tarafından yapılan açıklamada, “Yayıncılar, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacaklar” ifadesi yer aldı.

Kadın cinayetlerinde şiddet görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin tepkiler geçtiğimiz ay, Kırıkkale’de 38 yaşındaki Emine Bulut’un boşandığı erkek Fedai Varan tarafından öldürülmesiyle yeniden gündeme gelmişti.

Emine Bulut’un, hayatını kaybetmeden önce çekilen bir görüntüsünde “Ölmek istemiyorum” diye çığlık attığı, yanında bulunan 10 yaşındaki kızının “Anne lütfen ölme” diyerek ağladığı görülüyordu.

RTÜK’e bu vaka sonrasında, özellikle dizilerde kadına yönelik şiddetin konu olarak kullanılmamasına dair önleyici bir adım atmaması nedeniyle eleştiriler gelmişti.